Contact
Portal login
Backdrop

Microsoft Power BI heeft zich snel gevestigd als een krachtige tool voor gegevensvisualisatie en analyse binnen bedrijven en organisaties. Het is de perfecte tool voor professionals die hun bedrijf willen verbeteren met gegevensvisualisatie en gegevensanalyse. In deze blog gaan leggen we uit waar je rekening mee moet houden als je een dashboard op wilt stellen. Echter, zien wij ook vaak dat er verwarring bestaat over de verschillen tussen Power BI rapportages en Power BI dashboards. In dit artikel zullen dit ook verhelderen en uitleggen hoe je ze optimaal kunt benutten.

Power BI dashboard op desktop en telefoon

Van Rapportage naar Dashboard

Een Power BI dashboard bestaat uit de belangrijkste data visualisaties van het Power BI rapportage. Deze visualisaties worden weergegeven als 'tegels', en het dashboard biedt een beknopt overzicht van de meest cruciale informatie.

Deze tegels kunnen worden gemaakt in Power BI Service, de online tegenhanger van Power BI, en niet in Power BI Desktop. De tegels kunnen naar de gewenste plek op het dashboard gesleept worden, zodat de belangrijkste informatie in het Power BI dashboard terecht komt.

Het proces om een dashboard te creëren begint dus bij het realiseren van een Power BI rapportage. Zo een rapportage kan alleen enorm veel pagina’s hebben, dus kan het lastig zijn om de goede informatie te vinden. Vanuit dit rapportage kun je eenvoudig de belangrijkste visuals vastzetten op het dashboard. Dit dashboard kan dienen als een snel overzicht van de belangrijkste KPI's, waardoor gebruikers in één oogopslag inzicht krijgen in de belangrijkste prestaties van hun organisatie. Dit wordt dan ook wel een KPI dashboard genoemd.

Waarom Kiezen voor een Power BI Dashboard?

Power BI rapportages kunnen complex en omvangrijk zijn, soms bestaande uit tientallen pagina's met gegevens. Wanneer je behoefte hebt aan een snelle blik op de cijfers, wil je uiteraard niet verdwalen in een zee van pagina's. Dit is waar Power BI dashboards van pas komen. Ze bevatten slechts één pagina en tonen de meest relevante gegevens uit de rapportage, waardoor gebruikers binnen enkele seconden een update kunnen krijgen.

Mocht er behoefte zijn aan diepere analyse, dan kunnen is het mogelijk om aan te vragen om meer dashboards te laten maken van de gewenste onderdelen.

Andere opties voor het maken van een dashboard zijn: Tableau of Qlik. Echter vinden wij Power BI dashboards flexibeler en gebruiksvriendelijker. We hebben ook een artikel geschreven over de verschillende BI-tools, voor degene die hier benieuwd naar zijn.

Het Belang van een Goede Vormgeving

Wij vinden het belangrijk dat een Power BI dashboard niet alleen informatief is, maar het moet ook goed vormgegeven zijn. Het gaat namelijk niet alleen om het presenteren van gegevens, maar ook om het creëren van een visueel aantrekkelijk en begrijpelijk geheel. De voordelen van overzichtelijk ontwerp zijn onder andere dat gebruikers de informatie snel kunnen begrijpen en interpreteren. Wanneer het Power BI dashboard niet goed is vormgegeven, kan het lastig zijn om de data goed te interpreteren.

Het toepassen van ontwerpprincipes, zoals kleurgebruik, lay-out en lettertypen, kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren en de boodschap van je dashboard effectiever overbrengen

Een perfect voorbeeld van een dashboard is het dashboard in je auto. Dit dashboard geeft de belangrijkste informatie weer, maar je kan schuiven in wat je kan zien. Daarbij geeft het een foutmelding is er een probleem is met de auto.

Tips voor een Optimaal Power BI Dashboard

Bij het creëren van een Power BI dashboard is het essentieel om te bedenken wat er visueel gemaakt moet worden. Stel jezelf in ieder geval deze vijf belangrijke vragen:

  • Wat is de informatiebehoefte van de doelgroep?
  • Welke beslissingen baseren ze op deze gegevens?
  • Welke trends willen ze waarnemen?
  • Welke informatie is het belangrijkste?
  • Welke datasets kunnen worden gecombineerd voor diepgaandere analyse?

Daarnaast is het raadzaam om beknopt en overzichtelijk te blijven. Een Power BI dashboard dient als een snelle weergave van de belangrijkste gegevens, en het is niet de plaats voor overmatige details. Gebruik de kracht van visualisatie om complexe informatie snel te begrijpen. Een eenvoudige en duidelijke presentatie is vaak effectiever dan een overladen dashboard. Onthoud dat minder meer kan zijn, en als gebruikers diepgaandere analyses willen, kunnen dit ook gerealiseerd worden. Het draait allemaal om de balans tussen bruikbaarheid en informatieverstrekking.

Power BI dashboards voor verschillende sectoren en doelgroepen: Een voorbeeld

Dit is van tevoren één van de belangrijkste onderdelen om vast te stellen. Een manager kan bijvoorbeeld gebaat zijn bij informatie die voor andere werknemers niet relevant zijn. Dit geldt eigenlijk ook voor verschillende sectoren. Een bedrijf in de uitzendbranche in gebaat bij hele andere informatie dan een kweker.

Bij ons zijn dan ook de belangrijkste vragen van welke softwarepakketten een bedrijf gebruikt en in welke sector ze actief zijn. Dit is vaak ook te herleiden aan de softwarepakketten die ze gebruiken, maar dit gaat lastiger als ze een Power BI dashboard wensen van een CRM software.

Van Gegevensbron tot Power BI Dashboard

De reis naar het creëren van een indrukwekkend Power BI dashboard begint bij de gegevensbron. Dit kan een verzameling gegevens zijn uit verschillende bronnen, zoals databases, spreadsheets of cloudopslag. De eerste stap is het ontsluiten van data om ze vervolgens op te schonen en te transformeren, zodat ze gereed zijn voor analyse. Vervolgens laad je de gegevens in Power BI Desktop, waar je de bouwstenen voor je dashboard legt.

In Power BI Desktop kun je gegevens modelleren, relaties tussen tabellen vaststellen en datavisualisaties maken. Deze visualisaties, zoals grafieken, kaarten en tabellen, zijn de bouwstenen van je dashboard. Ze helpen bij het illustreren van trends en patronen in de gegevens. Nadat je tevreden bent met de opmaak en functionaliteit van je dashboard in Power BI Desktop, publiceer je het naar Power BI Service, waar het toegankelijk wordt voor gebruikers. Dit is eigenlijk het stappenplan om tot het eindproduct te komen, waarbij elke stap cruciaal is.

Van Gegevensbron tot Power BI Dashboard

Aan de Slag met Power BI Dashboards

In dit artikel hebben we de essentie van zowel Power BI rapportages als Power BI dashboards benadrukt en tegelijkertijd tips gegeven voor effectief gebruik en ontwerp. Dit zou bedrijven en organisaties moeten helpen om Power BI optimaal te benutten voor gegevensvisualisatie en -analyse.

Wil je meer weten, heb je hulp nodig, of ben je benieuwd naar onze demo dashboards? Klik dan hieronder om onze dashboard te ontdekken.

Verder lezen