Contact
Portal login
Backdrop

Ben je ooit wel eens verdwaald geraakt in alle data die je hebt? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Tegenwoordig verzamelen we met z’n allen namelijk een hoop data. Maar met welke tool en op wat voor manier kan je deze data inzichtelijk maken? Dit is waar de Business Intelligence tool Microsoft Power BI om de hoek komt kijken.

Deze krachtige tool is ontwikkelt om ingewikkelde gegevens om te toveren in heldere inzichten. Het kan bijvoorbeeld helpen om een goede bedrijfsanalyse te doen of om bedrijfsprocessen in kaart te brengen. Maar dit is lang niet alles.

In deze introductie gaan we ontdekken hoe Power BI werkt en hoe het jou kan helpen met je data vraagstukken. Dus laten we de introductie kort houden en direct starten, want we hebben een hoop informatie over Power BI.

Werkwijze Power BI

Wat is Power BI

Power BI is een krachtige tool waarmee je gegevens kunt omzetten in visueel aantrekkelijke rapporten en dashboards. Wij zien het ook wel eens als het upgraden van je data, zodat je snel trends en inzichten kunt ontdekken. Met Power BI kun je gegevens uit verschillende bronnen, zoals Excel of data vanuit verschillende softwarepakketten, verzamelen en samenvoegen.

Vervolgens is het mogelijk om van deze gegevens grafieken, kaarten en tabellen te maken die je helpen betere beslissingen te nemen. Het is daardoor een ontzettend belangrijk onderdeel voor data-analyse. Door de visualisatie van data is het namelijk makkelijker om lastige informatie begrijpelijk te maken, en kan het natuurlijk ook weer helpen om deze data te presenteren. Het mooie is dat Power BI door iedereen gebruikt kan worden, van student tot professional. Power BI maakt het voornamelijk leuker en makkelijker om met data te werken

Waarom Power BI gebruiken?

Microsoft Power BI is dé tool als het gaat om dataverwerking en analyse. Power BI helpt ons eigenlijk om op een nieuwe manier naar data te kijken en verandert hoe we deze data gebruiken. Het kan je helpen om gigantische hoeveelheden data om te zetten in hele duidelijke grafieken en diagrammen. Maar dat is niet het enige voordeel, dus hieronder lichten we de belangrijkste voordelen voor je uit.

Het koppelen van verschillende databronnen in Power BI

Normaal gesproken is het een lastig verhaal om data van verschillende databronnen overzichtelijk bij elkaar te brengen. Maar daar komt de kracht van Power BI echt naar boven. Je kan verschillende databronnen met elkaar koppelen, zodat je één volledig overzicht hiervan kan maken.

Gemakkelijk rapporten en informatie delen

Het is een stuk gemakkelijker om rapporten de delen met Power BI. Je kan ze namelijk direct via de desktop-toepassing delen of je kan ze online zetten met Power BI service, en toegang verlenen aan de gewenste personen. Zelf maken wij gebruik van een portal oplossing, waardoor iedereen met toegang heel snel de gewenste rapporten en dashboards in kan zien. En het mooie is dat de data elke dag vernieuwd kan worden, zodat je data elke dag actueel is.

Door de visualisaties is de data snel te begrijpen

Met een paar klikken op de muis kan je eigenlijk als mooie visualisatie maken. Het is dus erg eenvoudig in gebruik. En over het algemeen zijn deze visualisaties voor iedereen makkelijk om te begrijpen. Als je data snel kan begrijpen is het natuurlijk ook weer een stuk makkelijker om goede datagedreven beslissingen te maken. De actualisatie en visualisatie van data heeft op zijn beurt weer een grote positieve impact op het besluitvormingsproces van bedrijven en organisaties. Teams zitten sneller op dezelfde golflengte en dit maakt het makkelijker om goede planningen te maken en de samenwerking te verbeteren.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor jouw organisatie?

Neem hieronder vrijblijvend contact op en dan bespreken we graag de mogelijkheden!

Wat is het verschil tussen Power BI Desktop en Power BI Service?

Power BI heeft twee belangrijke onderdelen: Power BI Desktop en Power BI Service. Maar wat zijn de verschillen? Laten we beginnen met de basis. Power BI Desktop is de plek waar je jouw gegevens omzet in overzichtelijke rapporten en visualisaties. Het is een programma dat je direct op je computer installeert. Hiermee kan je eenvoudig gegevens importeren, ze transformeren en ze vervolgens laden in de rapporten.

Aan de andere kant hebben we Power BI Service, een online platform dat de rapporten kan hosten en je de mogelijkheid biedt om ze te delen en te bekijken via webbrowsers.

Locatie en Toegankelijkheid

Een belangrijk verschil tussen deze twee is waar ze zich bevinden en hoe je er toegang toe hebt. Power BI Desktop is lokaal geïnstalleerd op je computer. Dit betekent dat je jouw gegevens en rapporten op je eigen machine beheert. Anderen kunnen ze pas zien als je de bestanden met hen deelt. Power BI Service is daarentegen beschikbaar in de Cloud.

Je gegevens en rapporten worden opgeslagen op de servers van Microsoft, en je kunt ze vanaf elke locatie benaderen via een webbrowser. Het maakt samenwerken met collega's en klanten eenvoudiger omdat ze de rapporten direct online kunnen bekijken zonder software te installeren.

Concurrentie van Power BI 

Zoals hopelijk nu al wel redelijk duidelijk is, Power BI is een super krachtige Business Intelligence tool. Er zijn natuurlijk ook andere BI-tools zoals Tableau en Qlik, maar toch is Power BI volgens Gartner’s Magic Quadrant al 15 jaar op rij de beste BI-tool. In de afbeelding hieronder zie je de resultaten van het onderzoek van Gartner voor de beste BI-tools in 2023.

Beste BI-tools volgens onderzoek Gartner

De eenvoud van het gebruik van Power BI is één van de belangrijkste reden dat we Power BI gebruiken en daarom zouden we je ook aanraden om datavisualisatie in Power BI te doen. Natuurlijk is het altijd verstandig om zelf onderzoek te doen naar de beste opties voor je eigen bedrijf of organisatie. Geen bedrijf is immers hetzelfde.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor jouw bedrijf/ organisatie?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf met Power BI? Wij zijn gespecialiseerd in het hele proces van het ontwerpen van een Power BI dashboard. Dus als je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf/ organisatie, kan je via onderstaande knop vrijblijvend contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Verder lezen