Contact
Portal login
Backdrop

Of je nu een data-analist, een ondernemer, of gewoon een nieuwsgierige geest bent, datavisualisatie heeft iets te bieden. Het stelt ons in staat om complexe patronen te herkennen, trends te identificeren en kritische inzichten te genereren. In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van datavisualisatie, wat de voordelen zijn en hoe je het toe kunt passen.

Wat is datavisualisatie en wat is de definitie?

Datavisualisatie is de grafische weergave van informatie en data. Het is een krachtige manier om data inzichtelijk te maken en te begrijpen. Datavisualisaties kunnen worden gebruikt om trends, patronen en afwijkingen in data te identificeren. Ze kunnen ook worden gebruikt om data te communiceren en te delen met anderen.

Datavisualisatie is dus een manier om data op een visuele manier weer te geven. Dit kan worden gedaan met behulp van een breed scala aan visuele elementen, zoals grafieken, diagrammen, kaarten en infographics.

Data visualiseren met LinkThings

Vergelijking met andere manieren om data te presenteren

Datavisualisatie kan worden vergeleken met andere manieren om data te presenteren, zoals tabellen en lijsten. Tabellen en lijsten zijn nuttig voor het presenteren van grote hoeveelheden data, maar ze kunnen moeilijk te begrijpen zijn.

Datavisualisaties kunnen helpen om data inzichtelijker te maken door de data in een visueel aantrekkelijke en gemakkelijk te begrijpen vorm te presenteren. Hierdoor kan het makkelijk zijn om iedereen binnen een bedrijf dezelfde inzichten te laten zien.

Toepassingen

Datavisualisatie kan worden gebruikt in een breed scala van toepassingen, waaronder:

De verschillende soorten datavisualisaties

Datavisualisatie is een breed scala aan technieken die worden gebruikt om data visueel weer te geven. Er zijn veel verschillende soorten datavisualisaties, elk met zijn eigen unieke voordelen en nadelen.

De meest voorkomende soorten datavisualisaties zijn:

Grafieken zijn een van de meest voorkomende soorten datavisualisaties. Ze worden gebruikt om trends en patronen in data te laten zien. Enkele veelvoorkomende soorten grafieken zijn lijngrafieken, staafdiagrammen, cirkeldiagrammen en taartdiagrammen.

Diagrammen worden gebruikt om de relatie tussen verschillende sets data te laten zien. Enkele veelvoorkomende soorten diagrammen zijn lijndiagrammen, stapeldiagrammen, radardiagrammen en stroomdiagrammen.

Kaarten worden gebruikt om data over een geografisch gebied weer te geven. Enkele veelvoorkomende soorten kaarten zijn topografische kaarten, politieke kaarten en verkeerskaarten.

Infographics zijn een combinatie van tekst, afbeeldingen en datavisualisaties om een complex onderwerp te verduidelijken.

De voordelen van datavisualisatie

Datavisualisatie is een krachtige manier om data inzichtelijk te maken en te begrijpen. Het heeft een aantal voordelen, waaronder:

 • Verbeterd begrip: Datavisualisatie kan helpen om data inzichtelijker te maken, wat leidt tot een beter begrip van de data. Dit kan het voor gebruikers gemakkelijker maken om trends, patronen en afwijkingen in de data te identificeren.
 • Verhoogde efficiëntie: Datavisualisatie kan helpt om het proces van het analyseren en begrijpen van data te versnellen en te vereenvoudigen. Dit kan leiden tot een verhoogde efficiëntie en productiviteit.
 • Verbeterede communicatie: Datavisualisatie kan helpen om data op een effectievere manier te communiceren met anderen. Dit kan leiden tot een betere begrip en samenwerking tussen gebruikers.
 • Toegenomen besluitvorming: Datavisualisatie kan helpen om betere beslissingen te nemen op basis van data. Dit kan leiden tot een verbetering van de resultaten en prestaties.

Welke tools kan ik gebruiken voor datavisualisatie?

Datavisualisatie is een krachtige tool die kan worden gebruikt om data inzichtelijk te maken en te begrijpen. Er zijn veel verschillende tools beschikbaar voor datavisualisatie, elk met zijn eigen unieke voordelen en beperkingen.

Hier is een lijst van populaire tools voor datavisualisatie:

Tableau: Tableau is een krachtige tool voor datavisualisatie die wordt gebruikt door bedrijven van alle groottes. Tableau biedt een breed scala aan functies en mogelijkheden, waaronder drag-and-drop-functionaliteit, een uitgebreide bibliotheek met sjablonen en een uitgebreide set analysetools.

Microsoft Power BI: Microsoft Power BI is een andere populaire tool voor datavisualisatie die wordt gebruikt door bedrijven en individuen. Power BI biedt een breed scala aan functies en mogelijkheden, waaronder integratie met Microsoft Office-suite, een uitgebreide bibliotheek met sjablonen en een uitgebreide set analysetools.

Google Data Studio: Google Data Studio is een gratis tool voor datavisualisatie die wordt aangeboden door Google. Data Studio biedt een breed scala aan functies en mogelijkheden, waaronder integratie met Google Cloud Platform, een uitgebreide bibliotheek met sjablonen en een uitgebreide set analysetools.

Qlik Sense: Qlik Sense is een krachtige tool voor datavisualisatie die wordt gebruikt door bedrijven van alle groottes. Qlik Sense biedt een breed scala aan functies en mogelijkheden, waaronder drag-and-drop-functionaliteit, een uitgebreide bibliotheek met sjablonen en een uitgebreide set analysetools.

Adobe Analytics: Adobe Analytics is een uitgebreide tool voor datavisualisatie die wordt gebruikt door bedrijven van alle groottes. Adobe Analytics biedt een breed scala aan functies en mogelijkheden, waaronder integratie met Adobe Creative Cloud, een uitgebreide bibliotheek met sjablonen en een uitgebreide set analysetools.

Image

Een vergelijking van de verschillende tools

De verschillende tools voor datavisualisatie hebben elk hun eigen unieke voordelen en beperkingen. Het is belangrijk om de verschillende tools te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Hier zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een tool voor datavisualisatie:

 • Prijs: De kosten van datavisualisatietools kunnen variëren van gratis tot duizenden euro's per jaar.
 • Functies: Zorg ervoor dat de tool de functies heeft die je nodig hebt, zoals ondersteuning voor verschillende soorten datavisualisaties, integratie met andere tools en analysetools.
 • Gebruikersvriendelijkheid: De tool moet gemakkelijk te gebruiken zijn, zelfs voor gebruikers met weinig ervaring met datavisualisatie.
 • Ondersteuning: Zorg ervoor dat de tool ondersteuning biedt, zoals een helpcentrum en een community forum.

We hebben ook een artikel geschreven waarbij we Power BI, Tableau en Qlik vergelijken.

Tips voor het kiezen van de juiste tool voor je behoeften

Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de juiste tool voor je behoeften:

 • Begin met te bepalen wat je wilt bereiken met je datavisualisaties. Wil je informatie overbrengen, inzicht geven of een actie uitlokken?
 • Beslis wat voor soort datavisualisaties je wilt maken. Wil je grafieken, diagrammen, infographics of iets anders?
 • Overweeg je budget. Hoeveel ben je bereid te betalen voor een datavisualisatietool?
 • Vergelijk verschillende tools. Lees recensies en test de tools voordat je een keuze maakt.

Datavisualisatie in de praktijk

Datavisualisatie is een krachtige tool die kan worden gebruikt om data inzichtelijk te maken en te begrijpen. Het wordt in de praktijk op veel verschillende manieren gebruikt, door zowel bedrijven als individuen.

Voorbeelden van hoe datavisualisatie in de praktijk wordt gebruikt

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe datavisualisatie in de praktijk wordt gebruikt:

 • Bedrijven gebruiken datavisualisatie om hun bedrijfsprestaties te volgen. Ze kunnen bijvoorbeeld grafieken gebruiken om verkoopcijfers, winstgevendheid en andere belangrijke KPI's te volgen.
 • Organisaties gebruiken datavisualisatie om hun klanten beter te begrijpen. Ze kunnen bijvoorbeeld infographics gebruiken om demografische gegevens, koopgedrag en andere klantgegevens te visualiseren.
 • Overheden gebruiken datavisualisatie om beleidsbeslissingen te nemen. Ze kunnen bijvoorbeeld kaarten gebruiken om de verspreiding van ziekten of criminaliteit te volgen.
 • Individuelen gebruiken datavisualisatie om hun persoonlijke leven te verbeteren. Ze kunnen bijvoorbeeld grafieken gebruiken om hun fitnessdoelen bij te houden of hun financiën te beheren.

Tips voor het implementeren van datavisualisatie in je eigen organisatie

Als je datavisualisatie wilt implementeren in je eigen organisatie, zijn hier enkele tips:

 • Begin met het bepalen van je doelen. Wat wil je bereiken met datavisualisatie? Wil je informatie overbrengen, inzicht geven of een actie uitlokken?
 • Identificeer je doelgroep. Aan wie wil je je datavisualisaties laten zien?
 • Kies de juiste tools en technieken. Er zijn veel verschillende tools en technieken voor datavisualisatie beschikbaar. Kies de tools en technieken die het beste passen bij je doelen en doelgroep.
 • Test je visualisaties. Voordat je je visualisaties deelt, toon ze aan een paar anderen om feedback te krijgen. Dit zal je helpen om te zien of je visualisaties duidelijk en effectief zijn.

Door deze tips op te volgen, kun je datavisualisatie implementeren in je eigen organisatie op een manier die effectief is en je helpt om je doelen te bereiken.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden van data visualisatie voor jouw bedrijf/ organisatie?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf met datavisualisatie? Wij zijn gespecialiseerd in het hele proces van datavisualisatie in Power BI. Dus als je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf/ organisatie, kan je via onderstaande knop vrijblijvend contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Verder lezen