Contact
Portal login
Backdrop

Wij zien dat er in de AGF-sector nog door veel partijen gebruik wordt gemaakt van loggers. Dit terwijl er tegenwoordig real-time Track & Trace oplossingen die alle problemen omtrent loggers doen vergeten. In de AGF sector gaat ongeveer 10% van alle goederen verloren tijdens distributie en transport. Een te hoge of te lage temperatuur is vaak een oorzaak van verlies van goederen. Veel AGF partijen gebruiken temperatuur loggers en trackers om de 10% te verlagen. In dit artikel leg ik uit wat de verschillen zijn tussen loggers en trackers.

Image

Wat is een logger

Een temperatuurlogger is een apparaat die temperatuur meet. Een logger heeft een kleine accu waardoor hij een beperkt aantal metingen kan verrichten. Er wordt vaak gekozen om elke 15 minuten te meten. Na de meting slaat de logger de gegevens op. Aan het eind van het transport moet de logger uit de vracht worden gehaald en worden uitgelezen. Vaak wordt de logger via USB aan een computer aangesloten om de data uit te lezen, dit vereist een menselijke handeling.

Ook loggers worden draadloos

LinkThings ziet steeds meer loggers op de markt komen die via NFC of bluetooth uitgelezen kunnen worden. Helaas is dit in de praktijk minder praktisch dan het lijkt. NFC en Bluetooth zijn draadloze technieken waar het device (logger) dicht bij de ontvanger gehouden moet worden. Wat in de praktijk betekent dat er of veel bluetooth ontvangers opgehangen moeten worden (duur) of de logger moet alsnog uit de vracht gehaald worden en vlak bij de ontvanger neergelegd worden, waardoor de tijdwinst minimaal is ten opzicht van de USB methode.

Loggers zijn goedkoop

Het voordeel van een logger is dat hij aanzienlijk goedkoper is dan een real-time tracker. Belangrijkste reden hiervoor is, omdat er geen mobiel data abonnement nodig is en ook geen chipset voor mobiele communicatie.

Kans op data verlies bij logger is groot

Als de logger uit de vracht valt of eruit wordt gehaald is alle data verloren gegaan. Als de logger aan het eind van het transport niet uit de vracht wordt gehaald is alle data verloren. Als de logger halverwege de zending kapot gaat is alle data verloren.

Locatie onbekend

In een logger zit zelden tot nooit een GPS chip of een andere hardware om de locatie van het device te bepalen. Bij elke meting die het device doet, wordt de tijd opgeslagen en de temperatuur. Je kunt dus achterhalen wanneer in de tijd iets fout ging, maar het is erg complex om te achterhalen waar op welk moment in de tijd jouw zending precies was. Vooral als er meerdere ketenpartners betrokken zijn maakt dit het verhalen van schade lastig.

GPS in elke logger niet haalbaar

Ik hoor je denken waarom geen GPS in elke logger dan is het bovenstaande probleem opgelost. Dat klopt, echter wordt er dan een nieuw probleem gecreëerd. GPS verbruikt veel energie. Als GPS wordt toegevoegd aan een logger of tracker verbruikt het device minimaal 50% meer energie, waardoor het device minimaal 50% minder lang mee gaat.  Daarnaast is een GPS module relatief duur. Waardoor de kostprijs minimaal 35% stijgt.

Wat is een real-time tracker

Een real-time temperatuur tracker meet net als een logger de temperatuur. Ook een tracker is niet aangesloten op stroom dus kan maar een beperkt aantal metingen verrichten. Er wordt vaak gekozen om elke 15 minuten te meten. Er zijn trackers met kleine en grote accu’s de gebruiksduur varieert van 12 tot 60 dagen. Het grote verschil met een logger is dat een tracker de meetgegevens real-time (near real-time, soms dus met een vertraging van minuten) verzend. Het grootste voordeel hiervan is dat je meteen kunt reageren als er iets fout gaat. Een ander voordeel is dat als de tracker verloren gaat alle informatie opgeslagen is in de cloud.

De meeste trackers verzenden data via 2G of 3G, vanwege duurdere componenten is 4G opkomend maar nog niet gemeengoed in deze branche.  Als er geen verbinding is dan gaat de data niet altijd verloren. Een aantal leveranciers hebben geheugen in de tracker gebouwd. In dit geheugen worden metingen die niet verzonden kunnen worden opgeslagen en later verzonden. Voorbeeld waar dit handig is als je goederen via boot of vliegtuig gaat. Dan zijn er momenten waar er geen 2G en 3G bereik is.
Een tracker verstuurt zijn informatie via mobiele masten. Op basis van deze data kan LinkThings bepalen waar de tracker is. Deze techniek heet LBS.  Met deze informatie weet je als klant welke ketenpartij op dat moment je goederen aan het transporteren is.

Bruikbare data

Uit zowel de loggers als trackers komt ongestructureerde data. Wat ik hiermee bedoel is dat een normaal mens niet kan lezen wat er staat en er eerst handelingen nodig zijn om informatie overzichtelijk te maken. Deze handelingen zijn arbeidsintensief en vragen ervaring met de data om het te kunnen verwerken.

ColdCha

Samen met Valstar, Be-fresh Produce en Greenery hebben wij ColdCha ontwikkeld. In de ColdCha portal is het mogelijk om elk merk real-time tracker toe te voegen. Zo hoeft u niet in meerdere portals/websites in te loggen, maar heeft u al uw zendingen in één overzicht. We hebben samen met onze partners veel tijd besteed om de portal zeer gebruiksvriendelijk te maken zodat iedereen hem kan gebruiken. We hebben een super slimme robot ontwikkeld die continu alle data uit de trackers bewaakt, zodra er iets belangrijks gebeurt krijgt u een waarschuwing. Mocht het toch fout zijn gegaan zijn en u wilt een claim sturen naar uw ketenpartner geen probleem het rapport staat al klaar voor u.

Conclusie

LinkThings gelooft dat voorkomen de beste manier is om kosten te besparen en je CO2 footprint te reduceren, wij werken daarom met real-time trackers.

Verder lezen