Contact
Portal login
Backdrop

Verspilling van voedsel is wereldwijd al jaren een punt van aandacht. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat investeren in het verminderen hiervan, veel geld op gaat leveren. Van al het geproduceerde voedsel in de wereld wordt een derde weggegooid. In de gehele keten komt voedselverspilling en voedselverlies voor. In westerse landen komt dit voornamelijk door het gedrag van de consument. Toch kunnen ook de voedselproducenten en andere onderdelen van de keten een groot verschil maken.

Coldcha app

Wereldwijde hongersnood

De huidige wereldbevolking wordt geschat op 7,7 miljard mensen, dit aantal groeit per seconde. Bijna 11% van de bevolking op de wereld is momenteel ondervoed. 800 miljoen mensen staan dagelijks op met honger. Dit terwijl al het voedsel dat wordt verspeeld, meer dan genoeg zou zijn om wereldwijd dit hongersnoodprobleem op te lossen. Om het probleem echt tastbaar te maken, duiken wij wat verder in de statistieken.

Een derde van al het geproduceerde voedsel ter wereld gaat verloren. In totaal levert dit een verlies op van 1,2 triljoen per jaar. Groente en fruit staat hierin stijf bovenaan, 45% van al het groente en fruit dat geproduceerd wordt, haalt de eindbestemming niet. Een massaal probleem dus, waarbij iedereen in de keten een belangrijke rol heeft. Met name de primaire sector (transport/opslag en verwerkende industrie) en de consument verspillen in Nederland het meeste. Een Nederlandse consument gooit jaarlijks 61 kilo eten weg, wat neerkomt op €150,- per persoon. Doe dit maal 17 miljoen Nederlanders en je komt op een aardig bedrag uit.

Het gebruik van data moet er voor gaan zorgen dat we allemaal massaal minder voedsel gaan verspillen. De bekende supermarktketen Albert Heijn maakt hierin al stappen. Zij presenteerden recentelijk algoritmes in de strijd tegen voedselverspilling van hun versproducten. In een proef in Zandvoort, die inmiddels is afgelopen, voorspelden rekenmodellen wat de beste korting is om versproducten verkocht te krijgen als hun houdbaarheidsdatum nadert. De afprijzingen verschenen vervolgens automatisch op elektronische prijskaartjes, naast de reguliere prijs voor een product.

Duurzaamheid en klimaatverbetering

Wellicht het grootste probleem met voedselverspilling, is de hoeveelheid CO2 die het uitstoot. Voor de productie van voedsel zijn ontzettend veel grondstoffen nodig. Als we voedsel weggooien, zal ook de energie die zit in de teelt, de verpakking, transport en koeling van het voedsel verloren gaan. Dit belast het milieu onnodig veel.

In de transportsector zien wij steeds meer innovaties die ertoe moeten leiden dat voedselverspilling in de primaire sector al beperkt wordt. Op het gebied van vervoer, koeling en verpakkingen worden de grootste winsten geboekt. Verpakkingen kunnen bestaan uit veel verschillende soorten materialen, vormen en groottes. Elk soort verpakking heeft een ander effect op het milieu. Factoren die meespelen zijn het materiaal, de productiemethode, het gewicht en of het recyclebaar is of niet. Zo kost een glazen verpakking ontzettend veel energie om te maken. Het is zwaar, groot en er zullen veel meer vrachtwagens aan te pas moeten komen dan bijvoorbeeld bij een plastic verpakking.

Plastic is veel lichter dan glas, waardoor er minder vrachtwagens aan te pas komen en we zo de CO2 uitstoot beperken. Glas heeft echter wel weer veel voordelen als het aankomt op houdbaarheid. Voedsel dat verpakt is in glas, is een stuk langer houdbaar dan wanneer het is verpakt in plastic. Glas kan ook onbeperkt gerecycled worden en consumenten in de EU mijden steeds meer plastic. Je ziet steeds meer producenten zich richten op het innoveren met verpakkingen, om ze duurzamer en lichter te maken. Het beperken van transportkosten bespaart CO2. Het verlengen van de houdbaarheid vermindert voedselverspilling.

Alles heeft zo zijn voordeel en zijn nadeel. Toch zien mensen vooral de plastic soep in de oceaan voor zich als ze denken aan alle verpakkingen. Een hevige discussie, waarbij vaak het belang van een verpakking achterwegen wordt gelaten. Een verpakking om een product zorgt er namelijk voor dat voedsel veel langer houdbaar blijft en minder snel beschadigd raakt tijdens transport. Dit voorkomt uiteindelijk weer voedselverspilling. Toch zitten er ook veel nadelen aan het gebruik van verpakkingen. Uit onderzoek van de Ellen MacArthur Foundation, hebben we rond het jaar 2050 meer plastic dan vissen in onze oceanen zwemmen. Een echt doemscenario, maar gelukkig zijn er nog mogelijkheden! Zo zijn er steeds meer bedrijven die innoveren in het gebruik van afbreekbaar bio-plastic, of kartonnen verpakking gemaakt van restafval van de geproduceerde producten. Op dit moment nog erg prijzig om te produceren, maar zulke innovaties kunnen er in de toekomst voor gaan zorgen dat onze CO2 uitstoot omlaag gaat en we voedselverspilling kunnen verminderen.

ColdCha, de innovatie in de transportsector

Een innovatie waar de onder andere de AGF-sector veel profijt van kan hebben, is onze eigen ColdCha. LinkThings heeft een state-of-the-art platform gebouwd in samenwerking met SOHO, Greenery, Be-Fresh en Valstar. Dit heeft geleid tot een intelligent platform waar met algoritmes, machine learning vrachten real-time worden gemonitord. Actieve alerts en notificaties hebben ertoe geleid dat verspilling in de logistieke keten wordt gereduceerd en overal een significante afname van claims is bewerkstelligd. LinkThings heeft als doel partijen in de AGF te faciliteren om hun logistieke keten en daarmee hun logistieke partners handvatten te geven om efficiënter en kosten reducerend te kunnen werken en ook om zo bijvoorbeeld de milieudruk te kunnen minimaliseren. Alleen dan, is LinkThings van mening, kan Nederland als toonaangevend import en export land van groente en fruit zijn toppositie behouden.

Genoeg redenen en mogelijkheden voor verbetering dus. In iedere fase, valt wel iets te verbeteren. Van de producenten tot de consumenten, het begint uiteindelijk allemaal bij onszelf. Meer weten hoe dit werkt? Neem dan even contact op met ons.

Verder lezen