Telers én data is in de praktijk vaak nog een lastige combinatie, merkt Frank Broos, managing partner van LinkThings, met regelmaat. “Terwijl hier een goudmijn op ze ligt te wachten!” Het kweken van planten en bloemen is namelijk een complex proces met veel variabelen. De combinatie van al deze kleine beslissingen kunnen grote gevolgen hebben voor de prestatie van een onderneming. LinkThings helpt telers om deze duizenden beslissingen steeds méér te nemen vanuit data inzichten en steeds mínder op basis van gevoel. “Dat patroon veranderen is niet makkelijk, maar wel nodig, want data gedreven werken is de toekomst!”
Onderbuikgevoelens
‘Just change IT!’ is de slogan waarmee LinkThings ondernemers aanmoedigt hun IT anders in te richten en méér uit hun data te halen. Dat klinkt simpel, maar is in de praktijk best ingewikkeld. Het vereist een andere wijze van werken en meer discipline. Zicht op slechts enkele componenten van het totale proces (‘als er eind van de maand geld op de rekening staat is het toch wel goed?’), onderbuikgevoelens en intuïtie (‘zo heb ik het altijd al gedaan’) zijn voortaan taboe.
Data gestuurd werken begint - en eindigt! - met elk stapje secuur vastleggen. “Als je onderweg twee planten weggooit, of in een mix twee rooie in plaats van twee gele pakt, dan moet dat vastgelegd worden. Zuivere data is essentieel voor betrouwbare uitkomsten; iedereen weet immers: ‘shit in’ is ‘shit out’.”
100+ klanten
Als klanten eenmaal de omslag durven te maken dan vinden ze deze nieuwe manier van werken goud. Een mooi voorbeeld is SV.CO dat al haar databronnen heeft ontsloten en gevisualiseerd in meerdere dashboards. Aan de hand van die dashboards worden verkoop, arbeid, finance en energie separaat bestuurd en bewaakt. Het resultaat hiervan is meer omzet en een aanzienlijke kostenreductie. Opti-Flor bewandelt op dit moment dezelfde route. Ook zij hebben de verandering in gezet om samen met LinkThings meer data gedreven te gaan werken. De bekende Excellijsten hebben plaatsgemaakt voor Power BI (Business Intelligence) Dashboards gebaseerd op verschillende databronnen.
Een misser van 16%...
Kwekers die beginnen met Greenie, LinkThings’ planning tool voor in de kas, zijn er in het begin altijd van overtuigd dat ze precies weten met welke snelheid hun soorten groeien door het jaar heen. Maar na een half jaar data verzamelen blijkt dat ze er gemiddeld 16% naast zitten! Dit betekent dat planten en bloemen gemiddeld 16% langer of korter stonden dan gepland. Dat dit grote gevolgen heeft voor de operationele efficiëntie van de kas zal duidelijk zijn. Greenie helpt kwekers om steeds dichter bij de werkelijkheid te plannen en daarmee de beschikbare ruimte efficiënter te benutten. Als de data op orde is in een bedrijf dan is dit echt een versneller
voor het bedrijf. Meerdere afdelingen gaan hiervan profiteren. Zo kan je met Greenie jouw business naar het volgende niveau tillen.
De oplossingen die LinkThings aandraagt stellen ondernemers in staat aan de juiste knoppen te draaien en zo de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Dat geldt voor kwekers, maar net zo goed voor uitzendbureaus en verzekeraars, want ook die kom je tegen op hun klantenlijst, waarop inmiddels meer dan 100 namen prijken.
‘Fluitend de deur uit’
"Op zaterdag zit ik hier met mede-partner Jay van den Bos de data van de voorbije week door te nemen. We hebben vijf relevante pijlers benoemd. Als die op ons dashboard allemaal op 'groen' staan, dan gaan we fluitend de deur uit. Staat er een pijler op rood, bijvoorbeeld omdat we over en project van 30 uur uiteindelijk 40 uur hebben gedaan, dan gaan we vragen stellen. Heb ik het niet goed verkocht? Had een van onze mensen een slechte week of kwam de klant met aanvullende wensen? Zulke analyses helpen ons om elke week weer net wat beter te worden". Aldus Frank Broos.
Taart bakken
Urenregistratie is voor de medewerkers van LinkThings een verplicht nummer en niet ieders favoriete klusje. Als stok achter de deur bedachten de medewerkers een bijzondere maatregel. Wie op vrijdag geen uren heeft ingeleverd moet een taart voor de collega’s bakken. Dus niet naar de supermarkt of de hulp van je moeder inschakelen; nee, zélf bakken. Sinds die maatregel werd ingevoerd is de urenregistratie stukken verbeterd.
@Kas Magazine, 2022
Tekst: Ton van der Vliet
Fotografie: Sharon van den Berg