Contact
Portal login
Backdrop

Een KPI dashboard is een dashboard die al je belangrijke KPI's (Key Performance Indicator) of bedrijfsgegevens overzichtelijk en in real-time weergeeft. KPI dashboarding is voor elke organisatie en elk team van groot belang. Bij LinkThings zijn we dan ook dagelijks bezig om dashboards te ontwikkelen. Maar wat is een KPI dashboard en waarom is het zo belangrijk om een overzichtelijk dashboard te hebben? In deze pagina gaan we dieper in op deze vragen.

KPI dashboard

Wat zijn KPI’s

Voordat we dieper duiken in de betekenis van een KPI dashboard, is het goed om eerst de betekenis van KPI’s duidelijk te hebben. KPI is de afkorting van Key Perfomance Indicator en zijn de meetbare cijfers die laten zien hoe goed een bedrijf presteert. Uiteraard kan er verschil zitten tussen de KPI’s van verschillende bedrijven, veel bedrijven hebben namelijk verschillende doelen. KPI’s zijn dus de meetinstrumenten die een bedrijf helpen met inzien of ze op de goede weg zitten.

Voorbeelden van KPI’s

Zoals eerder benoemd zijn KPI’s voor elke organisatie anders, daarom hebben we hier een aantal voorbeelden van KPI’s, die uiteindelijk uit een dashboard gehaald kunnen worden:

  • Return on investment (ROI)
  • Omzetgroei
  • Lead-conversieratio
  • Klantconversieratio

KPI’s zijn het beste als ze SMART geformuleerd zijn, om sneller te anticiperen op de data. SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Een goed voorbeeld van een SMART doelstelling hierbij kan zijn: Omzet van product ‘X’ met 10% verhogen voor het komende fiscale jaar.

KPI’s in een dashboard verwerken

Allereerst is het goed om af te vragen wat er in een KPI dashboard moet staan. Bedrijven hebben over het algemeen steeds meer informatie en data beschikbaar. Het is daarom natuurlijk erg afhankelijk van je bedrijf en je bedrijfsdoelstellingen. Bedenk van de voren welke KPI’s voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Dit kunnen financiële KPI's zijn, zoals omzet en winst, of operationele KPI's, zoals klanttevredenheid en efficiëntie. Het is essentieel om de KPI's te selecteren die het meest relevant zijn voor jouw bedrijf.

Eén van de grote voordelen van een KPI dashboard, is dat de gegevens in het dashboard real-time zijn. Er kan bijvoorbeeld elke nacht een automatische update gedraaid worden. Hierdoor heb je elke dag toegang tot de nieuwste gegevens en ben je altijd op de hoogte van de prestaties van je organisatie. Naast de KPI’s kunnen ook bepaalde trends en patronen in het dashboard verwerkt worden. Als laatste wil je ook ergens je doelen terug kunnen vinden.

Een KPI dashboard is dus een dashboard die al je belangrijke KPI's en bedrijfsgegevens overzichtelijk en in real-time weergeeft.

De eenvoud van een KPI dashboard

Wanneer een dashboard goed is opgesteld, is het ook voor iedereen binnen een organisatie te begrijpen. Alles staat in duidelijke tabellen en grafieken. Dus zelfs als je geen technische kennis hebt is de data te begrijpen en uit te lezen. Dit helpt ook weer bij het creëren van uniformiteit binnen het bedrijf.

Daarbij hoef je niet urenlang door verschillende rapporten of softwarepakketten te gaan om alles inzichtelijk te maken. Daarbij is het eenvoudig om de dashboards binnen je organisatie te delen. Je hebt dus in één oogopslag al het inzicht om toekomstgerichte datagedreven beslissingen te maken.

De voordelen van een KPI dashboard

Het integreren van een KPI-dashboard in een bedrijfsomgeving biedt aanzienlijke voordelen voor effectief management en prestatieverbetering. Ten eerste stelt een KPI-dashboard organisaties in staat om prestaties real-time te volgen, waardoor leidinggevenden snel inzicht krijgen in de actuele stand van zaken. Dit bevordert proactief management en maakt tijdige bijsturing mogelijk om strategische doelstellingen te bereiken.

Een tweede  voordeel is de verbeterde transparantie binnen de organisatie. Met een KPI-dashboard worden prestatie-indicatoren op een toegankelijke manier gepresenteerd, wat niet alleen leidinggevenden, maar ook medewerkers en stakeholders in staat stelt om de algehele voortgang te begrijpen. Deze transparantie draagt bij aan een gedeeld begrip van de organisatiedoelen en bevordert een cultuur van samenwerking en gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Voorbeeld KPI dashboard

Om een KPI dashboard te realiseren is het dus eerst belangrijk om te weten welke KPI's je in het dashboard terug wilt zien. In het voorbeeld hieronder zie je een voorbeeld van een KPI dashboard voor een bedrijf in de uitzendbranche. In het dashboard kan je onder andere de huis bezettingsgraad terug vinden, de gemiddelde leegstand duur in dagen en de huis bezettingsgraad per woonplaats.

Voorbeeld KPI dashboard

Wil je meer weten over KPI dashboarding?

Het is dus niet eenvoudig om een goed KPI dashboard samen te stellen. Er moet goed nagedacht worden over welke gegevens er in moeten staan en wat de belangrijkste KPI’s zijn.

Frank Broos

Wij zijn in staat om jou te helpen bij deze vraagstukken en jouw softwarepakket te koppelen met Power BI om inzichtelijke dashboards te maken.

Dus ben je na het lezen van deze pagina geïnteresseerd geraakt in het laten maken van een KPI dashboard? Neem dan hieronder vrijblijvend contact op en dan bespreken we graag de mogelijkheden!

Verder lezen