Contact
Portal login
Backdrop

Binnen elk bedrijf zijn er, vele ingewikkelde Excel sheets in beheer van één of twee collega's die niet op vakantie mogen zonder dat de sheet is bijgewerkt. Excel is een geschikte tool om berekeningen te maken en om inzichten te generen. Zo zijn er binnen Excel talloze mogelijkheden om informatie beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld door middel van draaitabellen en macro's. Maar in Power BI zijn er weer andere en betere toepassingen, dus wat is nu beter en handiger?

Power BI vervanger van Excel

Power BI of toch Excel?

De vraag die we kunnen stellen is: tot welk niveau is Excel de juiste tool om management- en stuurinformatie beschikbaar te stellen ten opzichte van bijvoorbeeld Microsoft Power BI?

In deze blog leer je hier meer over!

Power BI

De afgelopen jaren is er door Microsoft enorm geïnvesteerd in het programma Power BI. Voorlopers maken al een hele tijd gebruik van Power BI om rapportages en dashboards beschikbaar te stellen binnen hun organisaties, maar voor veel bedrijven is Power BI nog onbekend of staat het nog in de kinderschoenen.

Power BI kan worden gezien als Excel 2.0. Het maakt het mogelijk om alle bedrijfsinformatie en eventueel externe databronnen visueel beschikbaar te stellen binnen één omgeving. Deze selfservice tool van Microsoft maakt het voor iedereen mogelijk om binnen een aantal klikken inzicht te hebben in alle vraagstukken.

Naast de beschikbaarheid van informatie heeft Power BI nog een aantal andere voordelen ten opzichte van Excel:

  • Alle informatie en inzichten altijd up-to-date.
  • Overal beschikbaar, op welk device dan ook.
  • Zeer visueel en creëert voor snel en makkelijk inzicht.
  • Zorgt voor één waarheid.
  • Brengt tijdsbesparingen, omdat andere overzichten niet langer nodig zijn.

Complexiteit

Een nadeel van Power BI is dat het ten opzichte van Excel wel redelijk complex is. Je moet zelf zorgen voor het datamodel achter de rapportages. Je moet goed weten hoe en waar je de data vandaan haalt. Door middel van de Business Intelligence oplossingen van LinkThings ondersteunen wij jou gedurende dit proces. Zo kunnen er dashboards kant en klaar worden opgeleverd die direct voor iedereen te gebruiken zijn, maar kan er ook geholpen worden met het opzetten van een volledig ingerichte backend zodat jij zelfstandig aan de slag kan met het bouwen van dashboards!

Is Microsoft Power BI nu de vervanger van Excel?

Terugkomend op de vraag of Power BI nu de vervanger van Excel zal zijn, kunnen we stellen dat dit enorm afhangt van de vraag van de gebruiker. Is het een eenmalig ad hoc vraagstuk met daarin handmatige gegevens? Dan is Excel de tool om jou vraagstuk snel te beantwoorden. Is de vraag structureel en is de data afkomstig uit een ERP-systeem en andere databronnen? Dan is het slim om voor Power BI te kiezen. Een derde optie is nog om Excel als databron te gebruiken voor Power BI. Op deze manier kan er zowel gebruik worden gemaakt worden van alle voordelen van Power BI en de flexibiliteit van Excel.

Conclusie

Power BI is zeker niet de vervanger van Excel voor eenmalige en handmatige analyses, maar is zeker wel de vervanger voor een structurele, zelfvoorzienende en interactieve informatietool.

Verder lezen