Leestijd 0 minuten

Betekenis KPI

Wat is een KPI en waarom zijn ze zo belangrijk?

KPI is een afkorting, en de betekenis hiervan is Key Performance Indicator of Kritieke Prestatie-Indicator. Maar wat houdt deze afkorting precies in en waarom is een KPI belangrijk? In dit artikel leggen we uit hoe KPI's bedrijven helpt om te begrijpen of ze op de goede weg zitten om hun doelen te bereiken.

Volg ons op:
Betekenis KPI

Wat is het verschil tussen een doel(stelling) en een KPI?

Vaak worden doelstellingen en KPI's door elkaar gehaald, maar ze hebben eigenlijk verschillende rollen binnen de bedrijfswereld. Een doelstelling is als de stip aan de horizon, het is het gewenste eindresultaat dat een bedrijf wil bereiken, zoals het vergroten van de omzet of het verbeteren van de klanttevredenheid. Aan de andere kant staan de SMART opgestelde KPI's, als de meetbare mijlpalen op de weg naar dat doel. Ze zijn:

  • Specifiek;
  • Meetbaar;
  • Acceptabel;
  • Realistisch;
  • Tijdgebonden;

Voorbeelden hiervan zijn: het aantal verkopen per maand of de gemiddelde responstijd van de klantenservice.

KPI’s zijn de wegwijzers die je laten weten of je op de goede weg bent naar je doel. Dus, de doelen zijn de bestemmingen en de KPI’s zijn de borden die je vertellen hoe dichtbij je bent en welke richting je moet volgen.

KPI’s en doelen

Hoe bepaal je de KPI’s

Het bepalen van de juiste KPI’s is een cruciale stap voor elke organisatie die haar prestaties wil meten en verbeteren. Om te beginnen moet het duidelijk zijn wat je wilt bereiken. Zoals we eerder benoemde, is het goed om eerst je bedrijfsdoelen op te stellen.

Zodra deze doelen zijn vastgesteld, moet je nadenken over de specifieke metingen die het beste laten zien of je vooruitgang boekt. Het kan daarbij ook helpen om je team en managers hierbij te betrekken om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit en zich richt op de belangrijke doelen van het bedrijf.

Voorbeelden van KPI’s

Er zijn talloze KPI’s die in verschillende bedrijfscontexten toegepast kunnen worden. Daarom is het extra belangrijk om te kijken welke doelen voor jouw organisatie belangrijk zijn om daarna verschillende KPI’s op te kunnen stellen.

Daarbij zijn er ook KPI’s die bij meer sectoren/ afdelingen terug kunnen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Return on Investment (ROI). Dit meet de verhouding tussen de opbrengst en de kosten van een investering. Vraag jezelf dus echt af: Wat zijn KPI’s voor mijn bedrijf?

Hieronder staan een paar sectoren uitgelicht, met daarbij een paar voorbeelden KPI’s per sector of afdeling.

Voorbeeld KPI sales

  1. Klantwerving (klant acquisitie): Het aantal nieuwe klanten is een eenvoudige maar belangrijke KPI die aangeeft hoeveel nieuwe klanten je bedrijf gedurende een bepaalde periode heeft verworven. Dit kan maandelijks, kwartaal- of jaarlijks worden gemeten, afhankelijk van uw behoeften.

Voorbeeld KPI marketing

  1. Conversiepercentage: Dit meet het percentage van leads dat daadwerkelijk overgaat tot een gewenste actie, zoals een aankoop, het invullen van een aanmeldingsformulier of het aanvragen van een offerte. Het helpt om de efficiëntie van de marketingtrechters te beoordelen.

Voorbeelden verkoop KPI

Dit zijn een paar goede KPI voorbeelden voor de verkoop:

  1. Gemiddelde verkoopwaarde: Dit meet de gemiddelde waarde van elke individuele verkoop. Het is nuttig omdat het kan helpen bij het identificeren van kansen om de gemiddelde transactiewaarde te verhogen, wat de omzet kan verhogen zonder dat er meer klanten nodig zijn.
  2. Verkoop per verkoper: Het bijhouden van de individuele prestaties van verkopers is belangrijk om te identificeren wie goed presteert en wie mogelijk extra ondersteuning of training nodig heeft.
  3. Maandelijkse omzetgroei: Er kan maandelijks gekeken worden wat de financiële prestaties van een bedrijf zijn en dit laat duidelijk zien of de verkoopdoelstellingen worden behaald.

Voorbeelden financiële administratie KPI

  1. Brutowinstmarge: De brutowinstmarge laat zien hoeveel winst een organisatie maakt na aftrek van de kosten van verkochte goederen. Het helpt bij het meten van de winstgevendheid van de kernactiviteiten.
  2. Nettowinstmarge: Deze KPI meet de winstgevendheid van een organisatie na aftrek van alle kosten, inclusief belastingen en rente. Het geeft een dieper inzicht in de algehele winstgevendheid.
  3. Schuldgraad: De schuldgraad meet de verhouding tussen schulden en eigen vermogen. Het geeft inzicht in de financiële stabiliteit en het risicoprofiel van een organisatie.

Voorbeelden communicatie KPI

  1. Social Media Engagement: Het meten van likes, shares, reacties en volgers op socialmedia platforms zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Dit kan helpen bij het beoordelen van de betrokkenheid van je publiek.
  2. Websiteverkeer: Het analyseren van het aantal bezoekers, paginaweergaven, gemiddelde tijd op de site en bouncepercentage op je website. Dit kan inzicht geven in de effectiviteit van je online aanwezigheid.
  3. Klachten en Klantenservice-Respons: Het bijhouden van het aantal klachten en de snelheid waarmee ze worden afgehandeld. Dit kan helpen bij het beoordelen van de klantenserviceprestaties en het identificeren van mogelijke verbeteringen.

KPI’s gebruiken om beslissingen te nemen

Het gebruik van Key Performance Indicators (KPI's) om beslissingen te nemen is een cruciaal aspect van effectief prestatiebeheer binnen bedrijven/ organisaties. Het gebruik van Key Performance Indicators om beslissingen te nemen is een cruciaal aspect van het prestatiebeheer binnen organisaties.

Daarbij is het belangrijk om de volgende stappen uit te werken, om uiteindelijk goede beslissingen op basis van KPI’s te maken:

  1. Het vaststellen van doelstellingen;
  2. Selectie maken van KPI’s;
  3. Meetbare criteria vaststellen;
  4. Data verzamelen en analyseren van punt 3;
  5. Stel drempelwaarden en streefwaarden vast;
  6. Zorg dat je een periodieke meting doet;
  7. Neem goede beslissingen a.d.h.v. KPI’s.

KPI’s meten met een KPI dashboard

Het kan lastig zijn om alles KPI’s vast te stellen en alle data hiervan op een goede plek te bewaren. Hier kunnen KPI dashboards heel erg bij helpen. KPI dashboards zijn krachtige instrumenten voor bedrijven en organisaties om KPI's op een visueel aantrekkelijke en begrijpelijke manier te presenteren. Deze dashboards verzamelen en weergeven belangrijke prestatiegegevens in real-time en kunnen opgesteld worden met Power BI.

Zo kunnen de besluitvormers snel begrijpen hoe de organisatie presteert ten opzichte van haar doelen. Een goed ontworpen KPI dashboard biedt ook heldere grafieken, diagrammen en rapporten die helpen bij het identificeren van trends, knelpunten en mogelijkheden. Het stelt managers in staat om tijdig in te grijpen, strategieën aan te passen en de algehele prestaties te optimaliseren.

KPI's zijn dus belangrijk omdat ze je helpen om te begrijpen wat werkt en wat niet werkt binnen je bedrijf. Ze vertellen je of je succesvol bent en waar je misschien dingen moet verbeteren.

Wij kunnen al je KPI’s volledig inzichtelijk maken in een praktisch dashboard. Als je benieuwd bent naar wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen, dan kan je hier contact met ons opnemen.

Bekijk de Taps

Bekijk alle Taps
Geen Taps gevonden.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?

Door op "Accepteren" te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en bij te dragen aan onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.