Contact
Portal login
Backdrop

Datakwaliteit is een enorm belangrijk onderwerp voor elk bedrijf of organisatie. Of je nu een kleine onderneming runt of deel uitmaakt van een groot bedrijf, het belang van goede datakwaliteit kan niet genoeg benadrukt worden. Maar wat is datakwaliteit nu eigenlijk?

Wat is Datakwaliteit?

Datakwaliteit verwijst naar hoe nauwkeurig, consistent, actueel en relevant je data is. Het gaat er voornamelijk om hoe goed je gegevens zijn. Zijn ze up-to-date, kloppen ze, kan je ze vertrouwen? Als dat zo is, dan is de kans al een stuk groter dat je een verhoogde datakwaliteit hebt.

Waarom Is Het Belangrijk?

Stel je voor dat je een belangrijk besluit moet nemen op basis van informatie die onnauwkeurig of verouderd is. Dat klinkt als een recept voor problemen, toch? Betrouwbare data is enorm belangrijk, omdat het helpt bij het maken van verstandige keuzes, het controleren van de bedrijfsprestaties en bij het zetten van realistische KPI’s en doelen.

Door te investeren in goede datakwaliteit kan je een beter fundament leggen voor verbetering van je bedrijfsprestaties.

De Gevolgen van Slechte Datakwaliteit

Slechte datakwaliteit kan leiden tot een hoop van problemen. Denk aan verkeerde analyses, mislukte marketingcampagnes en zelfs juridische kwesties. Dit kan extra gevaarlijk zijn omdat slechte datakwaliteit kan leiden tot een kettingreactie van problemen.

Data is tegenwoordig namelijk niet meer weg te denken bij het grootste gedeelte van bedrijven, en dus vertrouwen ze ook op hun data om de bedrijfsprestaties te verbeteren. Voorkomen is hier dan ook beter dan genezen.

Hoe Verbeter Je Datakwaliteit?

  1. Gegevensvalidatie: Implementeer controles om ervoor te zorgen dat de ingevoerde gegevens correct zijn. Dit voorkomt fouten aan de databron.
  2. Regelmatige Updates: Houd je data up-to-date. Verouderde informatie is als melk die over de datum is – het wordt onbetrouwbaar.
  3. Data Governance: Stel duidelijke regels en procedures op voor het beheer van data. Zorg ervoor dat iedereen binnen de organisatie begrijpt hoe belangrijk het is om verantwoordelijk om te gaan met data.
  4. Data Cleansing Tools: Maak gebruik van tools die onjuiste of onnodige data identificeren en corrigeren. Dit automatiseert het proces en bespaart tijd.

De Rol van Technologie in Datakwaliteit

Technologische ontwikkelingen spelen een cruciale rol in het waarborgen van datakwaliteit. Machine learning-algoritmes kunnen bijvoorbeeld patronen identificeren en anomalieën detecteren. Dit helpt bij het handhaven van consistente en nauwkeurige gegevens. Ook Business Intelligence tools zoals Power BI spelen een cruciale rol bij het managen van datakwaliteit.

Het belang van datakwaliteit zal alleen maar toenemen naarmate we verder duiken in het tijdperk van big data en kunstmatige intelligentie. Het is daarbij erg belangrijk om goede doelen te stellen voor de datakwaliteit. Het is namelijk erg eenvoudig om hier te licht over te denken. Je wilt namelijk erg goed controleren hoe correct je data is.

Voorbeeld Waarborgen Datakwaliteit met Power BI

Power BI stelt organisaties in staat om data te visualiseren en te analyseren, maar de kwaliteit van de data is hierbij essentieel. Met Power BI kunnen gebruikers dashboard en rapporten creëren, waardoor het mogelijk is om snel inzichten te verkrijgen.

Echter is het alleen mogelijk om goede dashboards en rapporten te creëren als de data die ontsloten is kwalitatief goed is. In het geval van Power BI is het noodzakelijk om de ruwe data op te schonen, het vermijden van dubbele informatie en het waarborgen van nauwkeurigheid. Alleen dan kan je de meeste waarde halen uit Power BI.

Er zijn naast Power BI veel verschillende Business Intelligence tools die je kunnen helpen bij het visualiseren van je data. Power BI is volgens het onderzoek van Gartner echter de beste Business Intelligence tool om je datakwaliteit te kunnen waarborgen. Dit is dan ook de reden dat wij Power BI hiervoor gebruiken. In afbeelding 1 zie je hoe verschillende bedrijven scoren met hun BI tools.

Datakwaliteit met BI tools Gartner
Afbeelding 1

Benieuwd hoe wij jouw kunnen helpen met je datakwaliteit in combinatie met Power BI?

Zoals besproken in dit artikel is datakwaliteit erg belangrijk om goede analyses te kunnen doen, zodat je uiteindelijk de bedrijfsprestaties kan verbeteren. LinkThings kan je helpen bij het opschonen en transformeren van je data en je data te visualiseren in Power BI dashboards.

Dus mocht je interesse hebben in het verbeten van je datakwaliteit en de data te visualiseren kan je via de onderstaande knop vrijblijvend contact opnemen en dan bespreken we graag de mogelijkheden!

Verder lezen