Contact
Portal login
Backdrop

Microsoft Power BI is onderverdeelt in Microsoft Power BI desktop en Power BI Service (of Power BI Online). Maar er is een verschil tussen beide. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen beide tools en bespreken we wanneer je beide tools het beste kunt gebruiken.

Waarom Microsoft Power BI?

Maar waarom zou je aan de slag gaan met Power BI? Power BI is de Business Intelligence tool van Microsoft. Met Power BI is het mogelijk om dashboards te maken, die gebruikt kunnen worden voor bedrijfsanalyse. Het is dus een tool die het mogelijk maakt om data te visualiseren, zodat er betere inzichten uit deze data gehaald kunnen worden. Power BI maakt het ook mogelijk om verschillende databronnen met elkaar te koppelen voor geavanceerde analyse. Koppel bijvoorbeeld je boekhoudpakket en je ERP pakket in één rapportage. Dit maakt het dus mogelijk om in één oogopslag je belangrijkste data in te zien.

Microsoft Power BI Desktop

Of je nu een doorgewinterde data-analist bent of een ondernemer die strategische beslissingen neemt, Power BI Desktop is een krachtig hulpmiddel voor datagestuurde successen. Dit desktopprogramma stelt je in staat om eenvoudig rapporten en dashboards te maken en vormt de start van het realiseren van dashboards. Er is wel een nadeel voor Macbook gebruikers, aangezien Power BI desktop alleen te gebruiken is voor Windows gebruikers.

Power BI Desktop fungeert als de studio waarin je gegevensorganisatie plaatsvindt. De interface is gebruiksvriendelijk, waardoor het eenvoudig is om gegevens uit diverse bronnen te importeren, zoals Excel, databases en cloudservices. Je kunt grafieken, tabellen en andere visuele elementen moeiteloos ordenen door ze te slepen en neer te zetten.

Power BI Desktop staat bekend om zijn vermogen om ruwe data om te zetten in begrijpelijke visualisaties. Of je nu trendlijnen wilt analyseren, gegevens wilt vergelijken of patronen wilt ontdekken, de verschillende beschikbare grafieken en diagramtypen stellen je in staat om informatie op een impactvolle manier te presenteren.

Power BI Desktop begrijpt dat niet iedereen een dataspecialist is. Met ingebouwde functies voor datatransformatie en modellering wordt het eenvoudig om ruwe data te verfijnen en aan te passen aan jouw behoeften. Hierdoor wordt de drempel om inzichten uit data te halen verlaagd, zelfs voor mensen zonder diepgaande technische kennis.

Je kan gegevens inladen in Power BI Desktop door deze te importeren, of via een DirectQuery.

Power BI Desktop

Microsoft Power BI Service (Of Power BI Online)

Power BI Service is als het ware een online hub waar je jouw Power BI Desktop-rapporten naartoe kunt brengen. Het stelt je in staat om rapporten te delen met collega's en stakeholders, waardoor de toegankelijkheid van jouw analyses wordt vergroot. Het maakt ook mogelijk om samen te werken aan projecten, waardoor teams efficiënter kunnen werken.

De kracht van Power BI Service wordt nog versterkt door de naadloze connectiviteit met Power BI Desktop. Terwijl je in Desktop aan jouw rapporten werkt, kun je ze direct uploaden naar de Service. Dit zorgt voor een vloeiende overgang tussen individueel werken aan analyses en het delen ervan met anderen in een collaboratieve online omgeving.

Een opvallend kenmerk van Power BI Service is de mogelijkheid om real-time updates te ontvangen. Dit betekent dat zodra er wijzigingen worden aangebracht in een rapport, alle betrokkenen onmiddellijk toegang hebben tot de meest recente informatie. Dit draagt bij aan het snel nemen van beslissingen op basis van actuele gegevens.

Power BI Service waarborgt de beveiliging van jouw gegevens terwijl het tegelijkertijd toegankelijk blijft. Met geavanceerde beveiligingsfuncties kun je de controle behouden over wie toegang heeft tot jouw rapporten en gegevens. Hierdoor is het een betrouwbare keuze, zelfs voor organisaties met strikte beveiligingseisen.

Door Power BI Service te integreren in jouw analytische workflow, kun je de kracht van datagestuurde inzichten benutten terwijl je de samenwerking binnen jouw team optimaliseert. In de komende delen van deze serie zullen we dieper ingaan op specifieke functies en handige tips om het maximale uit Power BI Service te halen. Blijf afgestemd!

Samenvattend: de Verschillen Tussen Power BI Desktop en Power BI Service (Online)

In het kort komt het neer op dit: Power BI Desktop is de plaats voor het creëren van boeiende rapporten en dashboards. Het is een desktopapplicatie waarmee je gegevens visualiseert en analyseert met een intuïtieve interface. Hier leg je de basis voor jouw data-verkenning door gegevens te importeren en visuele elementen te organiseren.

Aan de andere kant hebben we Power BI Service, het cloudgebaseerde platform waar jouw rapporten tot leven komen. Power BI Service maakt samenwerking mogelijk door jouw Power BI Desktop-rapporten te delen en gezamenlijk aan projecten te werken. Hier ontvang je real-time updates en kun je veilig rapporten delen met anderen.

Het sleutelverschil ligt in de functionaliteit: Power BI Desktop is ontworpen voor het maken en ontwerpen van rapporten, terwijl Power BI Service gericht is op het delen, samenwerken en interactief gebruiken van die rapporten in een online omgeving. Samen vormen ze een krachtige combinatie voor datagestuurde ontdekking en samenwerking binnen organisaties.

Verder lezen