Contact
Portal login
Backdrop

Tegenwoordig hebben we steeds meer data, maar hoe maken kunnen we hier zinvolle informatie van maken? In dit artikel gaan we dus kijken hoe dit volledige proces verloopt van het transformeren van ruwe data naar bruikbare informatie.

Waarom data belangrijk is

We hebben al een duidelijk artikel geschreven over wat data is, maar we zullen het hier nog een keer kort toelichten. Data is eigenlijk rauwe, onbewerkte en kloppende informatie, zoals getallen, woorden en foto’s. Elk bedrijf heeft tegenwoordig een hoop data tot zijn beschikking. Alleen daarom is het al extra belangrijk om goede informatie uit deze data te kunnen halen. Met deze informatie is het namelijk een stuk eenvoudiger om je bedrijf de goede kant op te sturen en dat is dus ook de reden waarom data zo belangrijk kan zijn. 

Met een stappenplan zullen we toelichten hoe dit het beste gedaan kan worden en wat de waarde kan zijn als je kloppende informatie uit je data kan halen.

Stap 1: Sorteren van data

De eerste stap is het organiseren van alle data die je wilt gaan gebruiken. In deze stap is het belangrijk dat je data ook gaat sorteren en groeperen, zodat je dit straks makkelijker kan visualiseren. Veel bedrijven gebruiken verschillende softwarepakketten, maar je moet in deze stap dus al goed nadenken welke data je hier bijvoorbeeld uit wilt halen en tegen elkaar af wilt zetten.

Het kan namelijk dat je verschillende data wilt zien per uur, dag, week of maand. Of misschien wil je toch liever zien welke producten het meest verkocht worden in een bepaald seizoen. Daarbij kan het zijn dat je bepaalde dimensies en waardes tegenover elkaar in wilt zien en daarom is het van belang om dat in deze stap ook verder uit te denken.

Je kan ditzelfde ook bedenken wanneer je verschillende software met elkaar wilt verbinden. Zo hebben social media platformen vaak voor een groot gedeelte dezelfde KPI’s, zoals volgers en bereik. Deze data zou dan voor alle socials gecombineerd kunnen worden, zodat je dit in één overzicht kan zien.

Stap 2: Data transformeren om  context te creëren

Nu je de data gesorteerd hebt, is het van belang om context te creëren bij deze data. De beste manier om dit te doen is door de data te visualiseren. Wanneer je de data dus gesorteerd hebt, kan je deze opslaan in een datawarehouse, om dit vervolgens te visualiseren op de gewenste manier. We zien dat steeds meer bedrijven dan ook kiezen om dit in een Business Intelligence tool, zoals Power BI, te doen. Het voordeel hiervan is dat de data elke dag automatisch ververst kan worden, zodat je data altijd actueel is en klopt.

Belang van datavisualisatie

Mensen zijn nou eenmaal visueel ingesteld. Grafieken en diagrammen kunnen complexe data op een begrijpelijke manier weergeven, waardoor dit door iedereen veel sneller te begrijpen is. Een staafdiagram kan bijvoorbeeld de vergelijking van de maandelijkse uitgaven duidelijk weergeven, waardoor het gemakkelijker is om waardevolle informatie uit de data te halen. Ook zou je de KPI's kunnen visualiseren, zodat je deze altijd binnen een paar secondes in kan zien.

Stap 3: De analyse om waardevolle informatie uit de data te halen

Eigenlijk kan dit de makkelijkste stap zijn, zolang je maar weet waar je naar op zoek bent. Wanneer de data is gevisualiseerd kan je in principe alle gewenste data inzien. Denk aan je belangrijkste KPI’s, je verkopen afgezet tegen de tijd en nog veel meer belangrijke data. Het mooiste hieraan blijft dat je alles binnen een paar secondes in kan en dat het makkelijker is om overeenstemming te krijgen binnen een team, iedereen kan immers dezelfde grafieken en diagrammen zien. Met deze informatie kan het dus gemakkelijker worden om je bedrijfsprestaties te verbeteren.  

Verder lezen