Contact
Portal login
Backdrop

Floriday

De sierteelt sector digitaliseert de afgelopen jaren in een rap tempo. Deze digitalisering vindt in allerlei verschillende facetten plaats en genereert steeds meer data om inzichten uit te vergaren. Zo worden klimaatcomputers in de glastuinbouw steeds intelligenter en zijn er initiatieven die de teler inzicht geeft in de huidige staat van het product. Dit helpt om te weten wanneer het product beschikbaar komt om te verkopen. Daarnaast wordt vraag en aanbod samen gebracht op één platform, Floriday.

Floriday stelt een API beschikbaar om data uit op te halen en zo inzicht te krijgen in jouw aanbod, verkopen en contracten. Daarnaast biedt de insights module je de kans inzicht te krijgen in prijzen en aantallen per product en de datum dat het verhandeld is. Je kunt dus een goed inzicht krijgen in jouw verkopen via dit platform en een beeld krijgen hoe de markt ervoor staat zonder dat concurrentie gevoelige informatie wordt verstrekt. LinkThings Analytics heeft op Floriday een
standaardisatie ontwikkelt die de te verkrijgen inzichten uit Floriday visualiseert in een tof dashboard. Deze standaardisatie zal altijd voorzien zijn van de laatste features en mogelijkheden om data vanuit Floriday te visualiseren. Hierdoor ben je verzekerd dat toekomstige toevoegen aan de API van Floriday zullen worden gevisualiseerd in jouw dashboard.

Teeltplan

Verschillende klanten van LinkThings Analytics vroegen zich dit af om inzicht te krijgen in welke producten nog verkocht moeten worden of juist om de teeltkwaliteit te optimaliseren. Beide vraagstukken richten zich hierbij op het teeltplan.

De verkoopbare voorraad is vaak lastig naar voren te krijgen. Enerzijds heb je het teeltplan waar de productieaantallen inzichtelijk zijn met het verwachte moment dat ze beschikbaar komen om te verkopen, daarnaast worden de verkochte
aantallen geregistreerd in de bestellingen en zijn er wellicht nog reserveringen van klanten om rekening mee te houden. Bij LinkThings Analytics koppelen we deze informatie aan elkaar waardoor het inzichtelijk wordt in welke weken een product vrij komt en welke bestellingen zijn gemaakt. Daarnaast is het mogelijk om te zien in welke teeltfase de teelt momenteel is waarbij de voortgang bijgehouden kan worden. Teeltcyclussen en uitvalpercentages zijn een ander vraagstuk die inzichtelijk gemaakt kunnen worden a.d.h.v. het teeltplan. Hoelang staat mijn teelt per fase in de kas, hoeveel wijkt de planning af van de realiteit, bij welke steksoort heb ik hogere uitvalpercentages en in welke fase heb ik het meeste uitval? Allen vragen die relevant zijn om de teeltkwaliteit te optimaliseren. De inzichten kunnen verkregen worden met programma’s zoals Olsthoorn of Greenie. Ben je benieuwd of het ook kan met jouw applicaties, vraag het gerust en samen ontdekken we de mogelijkheden!

Klantcase – Artificial Intelligence (AI)

Kunnen we inzicht krijgen in de omzet die we mislopen met de gerealiseerde prijs t.o.v. de standaardprijs? Met deze vraag kwam Piet Vijverberg aankloppen bij LinkThings Analytics. Echter hebben ze een hoop verschillende soorten dracaena’s en phalaenopsissen waardoor het tijdsintensief is om voor alle artikelen een standaardprijs op te stellen. Laten we eerlijk zijn, wekelijks tientallen, zo niet honderden artikelen vastleggen en daarnaast elke nieuwe variant toevoegen, kost een hoop tijd en geld. De klantvraag bracht LinkThings Analytics op het idee om hiervoor een AI-model te ontwikkelen. Hierbij wordt er eerst gekeken welke artikelen wél terug te vinden zijn in de standaardprijslijsten. Waar deze link niet was, wordt de standaard prijs voorspeld met AI op de vergelijkbare karakteristieken van de planten. Een plant heeft echter een hoop karakteristieken die bepalend kunnen zijn voor een prijs zoals ras, kleur, kwaliteit, potmaat, lengte, bloemen, takken, stekken, potsoort, week en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De grote uitdaging bij een AI model is echter wel dat het nauwkeurig, betrouwbaar en schaalbaar is in de realiteit. Een van de hordes die genomen moest worden, was kijken welke karakteristieken het grootste invloed hadden op de standaardprijs
om tot een nauwkeurig resultaat te komen. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat ‘less is more’ de sleutel was naar nauwkeurige resultaten in dit geval.

Schets voorspelling
Afbeelding 1
Schets voorspelling financieel oogpunt
Afbeelding 2

Daarnaast zijn er verschillende AI-modellen beschikbaar waarbij er juist niet is gekeken naar hoe vaak het model de juiste prijs kon voorspellen, maar dat het model in zijn totaliteit financieel het meest nauwkeurige is (afb. 2). Hier zie je dat model B uiteindelijk het meest nauwkeurige is uit financieel oogpunt. Om het AI-model schaalbaar te krijgen worden de prijzen elke dag opnieuw voorspeld, waarbij nieuwe artikelen mee worden genomen en de resultaten in de bestaande BI-rapportage worden verwerkt binnen het LinkThings portaal. Het AI-model komt hierbij tot een financiële nauwkeurigheid van 97 tot 99% t.o.v. de realiteit. Voor dit vraagstuk wordt data gebruikt uit Floriday en SDF, echter is dit ook mogelijk met andere sierteelt softwarepakketten zoals een Olsthoorn en Excel. Enerzijds is verkoopdata nodig en anderzijds de prijslijsten waarbij het wel
van belang is dat de klantkarakteristieken worden vastgelegd.

Standaardisatie

Ook in de sierteelt sector is LinkThings Analytics druk bezig met de ontwikkeling van standaardisaties op softwarepakketten die gebruikt worden in de sector. Maar wat houdt zo een standaardisatie nu precies in? En voldoet een standaardisatie om mijn specifieke datavraagstukken te beantwoorden?

Bij de ontwikkeling van een standaardisatie wordt het softwarepakket als basis genomen en een oplossing uitgewerkt die niet alleen de datavraagstukken van één gebruiker kan beantwoorden, maar dit voor bijna alle gebruikers van dit softwarepakket kan doen. Door veel kennis te hebben vergaard over de toepassing van het pakket, welke inzichten belangrijk zijn te presenteren en hoe dit optimaal te visualiseren, kunnen we een dashboard aanbieden die direct helpt met het oplossen van jouw data uitdagingen!

Het werken vanuit een gestandaardiseerde oplossing kent vele voordelen o.a.:

  • Altijd de nieuwste features
  • Flexibiliteit tot maatwerk
  • Lage abonnementskosten
  • Binnen 48 uur direct zelf aan de slag
  • Geen eenmalige kosten
  • Elke maand opzegbaar
  • Start een gratis 30 dagen proefperiode

Een van de standaardisaties die ontwikkelt is, is die op de opbrengst statistiek module van het kwekerspakket Olsthoorn. Wil jij elke dag in één oogopslag op de hoogte zijn van o.a.:

  • De behaalde omzet per afzetwijze, klant en/of product
  • De verkregen middenprijs en hoe dit zich tot vorig jaar verhoudt
  • Alle informatie beschikbaar hebben om een relatiegesprek met een van je kopers te voeren op basis van feiten

Dan is deze standaardisatie echt wat voor jou!

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Contact info@linkthingsanalytics.com of bel naar +31 6 30 32 35 35

Wij koppelen ook

Easyflor

Dé nieuwe generatie sierteeltsoftware. Easyflor is de nieuwe manier van werken binnen de sierteeltbranche. De software is afgestemd op uw bedrijfsbehoeften in de sierteelt-branche. Door Easyflor te koppelen met Power BI, kan je gegevens beter benutten, sneller betere beslissingen nemen en de algehele prestaties van jouw bedrijf verbeteren.

Olsthoorn

Wij zetten jouw enorme hoeveelheid gegevens binnen Olsthoorn eenvoudig om in bruikbare inzichten. Of je nu je voorraadbeheer wilt optimaliseren, klantrelaties wilt verbeteren, processen wilt stroomlijnen of operationele efficiëntie wilt verhogen, ons dashboard geeft je dé tools die je nodig hebt.
Ga naar Marketplace
Verder lezen