Contact
Portal login
Backdrop

Paprika’s, iedereen kent het wel! Heerlijk als gezonde snack, lunch of bij het avondeten. Rainbow Growers Group (RGG) is een bedrijf die paprika’s teelt, oogst en verpakt. Dit doen zij op meerdere  locaties met maar liefst 75 hectare aan kas. Dit zijn ongeveer 150 voetbalvelden!

Zoveel hectare grond, betekent veel data. In vergelijking met veel andere kwekers is RGG al goed bezig geweest met het inrichten en ontsluiten van data. Zo creëerden ze hun eigen dashboards waarin ze onder andere konden rapporteren op zowel de kwaliteit van werken als de productiviteit. Door de twee zaken naast elkaar te leggen kan RGG ervoor zorgen dat de kwaliteit gewaarborgd blijft en de normen van productiviteit behaald worden.

Nieuwe inzichten

Dit leverde hen echter niet de gewenste resultaten op. De structuur van de ontsluiting van hun databronnen was niet ideaal.  Drie locaties gebruikten hetzelfde softwarepakket, maar deze zijn allemaal anders ingericht. Hierdoor konden zij dit niet naar één datawarehouse schrijven, maar moest dit naar drie. De behoefte was er wel om dit samen te brengen naar één datawarehouse.

Dit is precies wat wij voor ze hebben gedaan! Wij hebben alle drie de locaties samengebracht, zodat elke locatie naar dezelfde inzichten kijkt en hier conclusies uit kan trekken. Dit maakt elk locatieoverleg gemakkelijker, omdat elke locatie kijkt naar dezelfde gegevens in de rapporten en dashboards. Daarnaast worden eventuele aanpassingen direct op alle locaties doorgevoerd en hoeft dit niet voor elke locatie individueel gedaan te worden.

Productiviteit van werknemers

Ridder Productive is het arbeidsregistratie softwarepakket welke RGG gebruikt. De verschillende locaties hadden het softwarepakket wat anders ingericht, waardoor het samenvoegen van de locaties moeilijker is. Maar door bepaalde transformaties op de data uit te voeren is het samenvoegen mogelijk. Met dit pakket hebben wij nog niet eerder gewerkt. Dit is onder andere een specialiteit van LinkThings, nieuwe pakketten ontsluiten en snel verbanden kunnen leggen. Als  je data ontsluit en dat visueel maakt in een dashboard, kom je erachter dat bepaalde inzichten nog beter kunnen worden ingericht. Hieronder worden twee voorbeelden gegeven.

Voorbeeld 1: Productiviteit van werknemers. De pauze van een medewerker wordt geregistreerd in Ridder Productive. Dit hebben wij gebruikt om de productiviteit te kunnen meten voor en na elke pauze. Door de pauzeregistraties in Ridder Productive te gebruiken kunnen we de dag in tijdssloten indelen die worden onderverdeeld door de pauzes. Zo kunnen we kijken of mensen voor de eerste pauze productiever zijn dan na de eerste pauze. Dit geldt ook voor de volgende pauze en degene daarna.

Voorbeeld 2: Productiviteit van oogsten. Wij kunnen checken of de registratie van een activiteit de eerste ronde was (in één week) of dat er voor de tweede keer werd geoogst. Hierdoor kan er bekeken worden of de productiviteit en het aantal kilo’s per m² afneemt bij een tweede ronde oogsten. Op deze manier kan je zien of het een goede keuze is om een tweede ronde oogsten te starten.

In de basis stuurde RGG hierop door te kijken hoe ver de progressie in de kas was. Wij hebben het volgende toegevoegd: zodra de progressie van de kas over de 100% gaat, worden deze registraties als tweede ronde gezien. Dit geeft nieuwe inzichten in de productiviteit en kilo’s per m².

Voor RGG zijn wij ooit begonnen met het ontsluiten van Twinfield (financieel pakket). Ook hiervoor hebben wij een visueel dashboard gebouwd. Jason is daarna verantwoordelijk geweest voor hun arbeidsregistratie. Samen met Mark (operationeel manager RGG) hebben ze gekeken naar de oplossing voor hun bedrijf. Dit voelde voor hen als één team, omdat ze constant samen beslissingen maakten. Jason: “Ik kan goed meedenken hoe het in de praktijk werkt, omdat ik zelf jaren in de tuin heb gewerkt en ook deze arbeidsregistratie (kastjes) heb gebruikt om activiteiten te registreren. Ik weet wat de output kan zijn van zaken en waar je tegenaan kan lopen wanneer iets niet goed wordt ingevuld”.

Mark aan het woord:

De samenwerking met LinkThings is heel goed. Alle technische stukken zijn opgepakt door Jason. Het fijne aan onze samenwerking is dat je met één persoon werkt. Je kent elkaar daardoor goed, dat maakt de samenwerking erg flexibel en zorgt ervoor dat alles goed met elkaar afgestemd kan worden. Ons contact gaat veel via Teams, omdat wij een stukje verder weg zitten. Dit werkt zeer prettig en scheelt een hoop tijd.

Voorheen maakten wij veel gebruik van Excel en een zelfgebouwd Power BI systeem. Als we dit vergelijken met de dashboards van LinkThings is alles nu een stuk betrouwbaarder en helpt mee om tot nieuwe inzichten te komen. Door de samenwerking met LinkThings hebben wij veel kennis naar binnengehaald. Door deze keuze hebben wij een zeer grote professionaliseringsslag gemaakt.

Je merkt in de tuinderswereld dat ondernemers met vakmensen willen samenwerken. In deze wereld is mond-tot-mond reclame belangrijk. Je adviseert elkaar bij andere tuinders en LinkThings heeft een goede naam in deze wereld.

Het grootste voordeel voor mij met betrekking tot het werken met Power BI, is dat ik nu door de kas kan lopen en via de app kan zien wat de normen zijn, wat de werkkwaliteit is van iedereen en waar ik eventueel kan bijsturen. Je hoeft in een 400 meter lange kas nooit meer onnodig heen en weer te lopen. Alle inzichten zijn helder, waardoor iedereen met de app kan werken. Voor directie en het managementteam is alles ook makkelijk vanuit huis te zien. Wat LinkThings voor ons heeft gebouwd werkt vriendelijk, snel en betrouwbaar. Met een verantwoording van 40 hectare kas bekijk ik alles vanaf één scherm en dat is ideaal!

In de toekomst wil ik nog meer inzichten krijgen in de data, zodat ik meer controle heb over de bedrijfsprocessen. Het volgende project met LinkThings gaat dieper in op onze KPI doelen. Een tof nieuw project waar ik samen met Jason stap voor stap naartoe ga werken!

Verder lezen