Contact
Portal login
Backdrop

Wat als je veel tijd kwijt bent aan het maken van rapportages? Wij zien dit in veel bedrijven gebeuren. VDA Plant liep hier vorige zomer ook tegenaan.

VDA Plant is bij ons ruim een jaar klant en verzorgt de opkweek en verkoop van duurzame tropische planten. Het proces van jonge planten tot aan volledige planten hebben zij in volledig eigen beheer, waarbij de eerste fase gebeurt in Costa Rica. De meest bekende planten van VDA Plant zijn de Areca, Dracaena, Yucca en Massangeana. Karaktervolle tropische kamerplanten die een echte eyecatcher zijn voor in je woonkamer.

Samenwerking VDA plant en LinkThings

Handgemaakte rapportages

Voorheen maakte VDA Plant hun verkooppakket (Olsthoorn) inzichtelijk via handgemaakte rapportages en Excellijsten. Bij deze manier van werken misten ze het dynamisch schakelen tussen producten, klanten en andere variabelen. Per week waren ze toch wel een aantal uur kwijt aan het verkrijgen van deze statische inzichten.

Meer halen uit Power BI

Vanaf augustus 2021 ging VDA Plant de samenwerking met ons aan. Stanley van der Stok werd verantwoordelijk voor dit project. Hij ging met Patrick van der Wilk (financieel controler VDA Plant) in gesprek en daar werd al snel duidelijk dat ze sneller inzicht wilden in hun verkooprapportages. Patrick was destijds zelf ook gestart met Business Intelligence (BI) maar had het idee dat hier nog veel meer mee kon. Om het echt van de grond te kunnen halen hadden ze hulp nodig en waren wij de perfecte match! Door onze kennis van de sector en op het gebied van IT hebben wij VDA Plant geholpen om het totale BI-proces te optimaliseren.

De verandering

Ruim een jaar verder merken wij, naast dat de processen goed lopen, dat zij ook veel kennis over het BI-proces hebben gekregen. Er waren een paar onderdelen in hun verkoopsoftware die niet optimaal werden gebruikt, bijvoorbeeld het groeperen van producten en klanten. Dit kwam in de eerste versie van de BI-rapportage snel naar voren. De oplossing hiervan zat hem in het waarborgen van een correcte inrichting van de software. Op korte termijn waren de wijzigingen doorgevoerd en de resultaten waren snel te zien in de BI-oplossing. Dit zette direct de juiste toon voor een prettige samenwerking waarin de lijntjes voor de daaropvolgende ontwikkelingen kort bleven.

De verandering naar een data gedreven aanpak heeft voor een professionaliseringsslag gezorgd. De BI omgeving inclusief dashboards draaien uitstekend en de cijfers kloppen. Door dit succes is de BI omgeving uitgebreid met voorraadstanden en financiële dashboards. Nu kan VDA Plant zich richten op de continue verbetering van het bedrijf!

Bij LinkThings heeft iedereen de drive om verandering bij klanten op IT- en BI-gebied tot een succes te maken. Waar nodig extra functies aan de data vanuit softwarepakketten toe te voegen, zodat de BI-rapportages een correct, efficiënt en zo realistisch mogelijk beeld vertonen. Bij VDA Plant heeft dit ervoor gezorgd dat ze extra inzicht hebben gekregen in de verkoop van planten en alle extra kenmerken die bij deze verkopen horen. Nu, een jaar verder, is het inzicht in het verkoopsysteem uitgebreid naar de actuele en historische voorraadstanden en financiële administratie.

Samenwerking

Patrick van der Wilk: “De samenwerking met LinkThings is erg prettig. Er wordt gewerkt met een jong team die zich inleeft in de situatie en daarbij een passende oplossing voor zoekt. Het analyseren van data was met de huidige programma’s erg bewerkelijk en leidde tot platte informatie. Met LinkThings kunnen we de cijfers grafisch presenteren, waardoor het gemakkelijk inzichtelijk wordt. Daarnaast zijn controles veel makkelijker uit te voeren en kunnen er kruisverbanden worden gelegd. Al met al is er veel meer inzicht in een kortere tijd te verwerken.”

Verder lezen