Contact
Portal login
Backdrop

In de wereld van meubelwinkels is het van cruciaal belang om goed op de hoogte te zijn van welke producten, stoffen en kleuren goed verkopen en welke misschien wat meer aandacht nodig hebben. Dat was precies het punt waarop onze fictieve meubelwinkel, "Meubel Mystiek," zich bevond. Deze winkel besloot de stap te zetten om meer datagedreven te werken. Ze gingen aan de slag met de Business Intelligence tool Power BI.

Power BI dashboard op desktop en telefoon

Het belang van inzicht in de Meubelindustrie

Als meubelwinkel wil je niet alleen de nieuwste trends volgen, maar ook begrijpen welke producten je klanten echt aanspreken. Voor Meubel Mystiek was dit een grote uitdaging. Ze hadden veel producten in hun assortiment, van banken en eettafels tot accessoires, maar wisten niet precies wat het meest in trek was bij hun klanten. Het gebrek aan inzicht had gevolgen voor de voorraadbeheer, marketingstrategieën en zelfs de winkelinrichting. Meubel Mystiek wist dat ze meer grip moesten krijgen op hun gegevens om de juiste beslissingen te kunnen nemen.

De overstap naar dashboarding

Om deze uitdagingen aan te pakken, besloot Meubel Mystiek met dashboarding aan de slag te gaan. Dit deden ze met behulp van LinkThings. Dashboarding is het proces van het verzamelen, analyseren en visualiseren van gegevens om bruikbare inzichten te verkrijgen. Het stelt je bedrijf in staat om gegevens in real-time te monitoren en beslissingen te nemen op basis van actuele informatie i.p.v. gevoel. LinkThings is samen met Meubel Mystiek tot concrete doelen gekomen, want wat wil je nu echt meten? Dat is voor veel bedrijven lastig te verwoorden.

Meubel Mystiek maakt gebruik van de softwarepakketten Exact Online, Exact Online Handel en waren er een aantal handmatige lijsten in Excel. Voor Meubel Mystiek betekende dashboarding dat ze gegevens konden verzamelen en met elkaar konden combineren om inzicht te krijgen in de verkoop van verschillende producten, seizoensgebonden trends, klantvoorkeuren en nog veel meer. Deze gegevens werden vervolgens gevisualiseerd in overzichtelijke dashboards die gemakkelijk te begrijpen waren voor het hele team.

Goed van start gaan met Exact Online dashboards

Meubel Mystiek kreeg met de inrichting van Exact Online en Exact Online Handel hulp van Moore DRV. Zodra dit niet goed is ingericht klopt de data niet in je dashboard. Dit klinkt simpel, maar wordt door veel ondernemingen onderschat. Door de samenwerking tussen een erkende accountantsorganisatie en softwareleverancier maakt Meubel Mystiek nu optimaal gebruik van de Power Business Intelligence dashboards. Je hebt dus geen kennis van data en technologie nodig binnen jouw organisatie.

Het Belang van een Goede Vormgeving

Wij vinden het belangrijk dat een Power BI dashboard niet alleen informatief is, maar het moet ook goed vormgegeven zijn. Het gaat namelijk niet alleen om het presenteren van gegevens, maar ook om het creëren van een visueel aantrekkelijk en begrijpelijk geheel. De voordelen van overzichtelijk ontwerp zijn onder andere dat gebruikers de informatie snel kunnen begrijpen en interpreteren. Wanneer het Power BI dashboard niet goed is vormgegeven, kan het lastig zijn om de data goed te interpreteren.

Het toepassen van ontwerpprincipes, zoals kleurgebruik, lay-out en lettertypen, kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren en de boodschap van je dashboard effectiever overbrengen

Een perfect voorbeeld van een dashboard is het dashboard in je auto. Dit dashboard geeft de belangrijkste informatie weer, maar je kan schuiven in wat je kan zien. Daarbij geeft het een foutmelding is er een probleem is met de auto.

De voordelen van dashboarding voor Meubel Mystiek

De overstap naar dashboarding bracht Meubel Mystiek een schat aan voordelen:

  • Inzicht in verkooppatronen: Door de gegevens te analyseren, kon Meubel Mystiek de verkooppatronen beter begrijpen. Ze ontdekten welke producten het best verkochten en pasten hun voorraadbeheer hierop aan.
  • Seizoensgebonden aanpassingen: Met behulp van dashboards konden ze seizoensgebonden trends identificeren. Hierdoor konden ze tijdig hun assortiment aanpassen en inspelen op de veranderende behoeften van hun klanten.
  • Efficiëntere marketing: Door te weten welke producten het meest in trek waren, konden ze gerichte marketingcampagnes opzetten. Dit leidde tot een betere ROI voor hun marketinginspanningen.
  • Verbeterde klantenservice: Meubel Mystiek kon klantvoorkeuren beter begrijpen en personaliseerde aanbevelingen doen op basis van eerdere aankopen. Dit resulteerde in een betere klantenservice en klantloyaliteit.
  • Winkeloptimalisatie: Ze pasten zelfs de winkelinrichting aan op basis van de gegevens, waardoor de winkelervaring voor klanten werd verbeterd.

Het succesverhaal van Meubel Mystiek

Dankzij LinkThings en Moore DRV kon Meubel Mystiek hun bedrijfsvoering volledig transformeren. Ze werden niet alleen efficiënter in hun activiteiten, maar ook winstgevender. Het vermogen om snel inzicht te krijgen in gegevens en dat om te zetten in strategische acties heeft het team meer gemotiveerd, omdat het resultaat sneller zichtbaar was.

Dashboarding heeft Meubel Mystiek geholpen om hun klanten beter te begrijpen, hun assortiment te optimaliseren en hun algehele bedrijfsprestaties te verbeteren. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe data en technologie de sleutel kunnen zijn tot succes, zelfs in traditionele sectoren zoals de meubelindustrie.

Conclusie

Inzicht in gegevens kan elk bedrijf, ongeacht de branche, helpen met de digitale transformatie. Als je inzicht wilt krijgen in je bedrijf en betere beslissingen wilt nemen, is dashboarding een krachtig instrument dat je niet kunt negeren. Het verhaal van Meubel Mystiek laat zien dat de toekomst van retail en bedrijfsbeheer draait om datagestuurde besluitvorming.

Aan de Slag met Power BI Dashboards

In dit artikel hebben we de essentie van zowel Power BI rapportages als Power BI dashboards benadrukt en tegelijkertijd tips gegeven voor effectief gebruik en ontwerp. Dit zou bedrijven en organisaties moeten helpen om Power BI optimaal te benutten voor gegevensvisualisatie en -analyse.

Wil je meer weten, heb je hulp nodig, of ben je benieuwd naar onze demo dashboards? Klik dan hieronder om onze dashboard te ontdekken.

Verder lezen