Leestijd 0 minuten

Dashboarding

De voordelen van dashboarding en dashboard ontwikkeling

Dashboarding is een essentieel hulpmiddel geworden voor moderne bedrijven. Met dashboards kunnen organisaties snel en eenvoudig belangrijke bedrijfsgegevens visualiseren en analyseren. Door deze visuele weergave is het een stuk eenvoudig voor bedrijven om data gestuurde beslissingen te maken.

Volg ons op:
Dashboarding

Wat is dashboarding

Dashboarding is het maken van een visuele weergave van bedrijfsdata in de vorm van grafieken, tabellen en diagrammen. Het is een handige manier om lastige gegevens duidelijk weer te geven. Deze digitale dashboards brengen gegevens van verschillende databronnen samen, zodat je alles op één plek kunt zien. In het kort, dashboarding maakt lastige gegevens begrijpelijk en nuttig.

Hoe kan dashboarding helpen om grote hoeveelheden data te verwerken

Het beheren van grote hoeveelheden data is over het algemeen een grote uitdaging. Bedrijven zijn daarbij steeds meer opzoek naar goede tools om te helpen bij de digitale transformering van processen. Gelukkig biedt dashboarding een krachtige oplossing om deze al deze informatie te verzamelen en er waardevolle inzichten uit te halen. Met behulp van visuele weergaven stelt een dashboard gebruikers in staat om complexe data te begrijpen.

Een van de meest opvallende voordelen van dashboarding is de mogelijkheid om informatie samen te voegen en te presenteren op een manier die snel te begrijpen is. Lange, ingewikkelde rapporten worden omgezet in overzichtelijke grafieken, diagrammen en KPI's. Daarmee kan je in één oogopslag de belangrijkste trends en patronen onthullen. Dit maakt het ook gemakkelijker voor gebruikers om de informatie te interpreteren, zelfs als ze geen data-analist zijn.

Bovendien biedt dashboarding de flexibiliteit om gegevens aan te passen aan de specifieke behoeften. Gebruikers kunnen filters toepassen, dimensies aanpassen en verschillende gegevensbronnen combineren. Hierdoor hebben ze de controle over welke informatie ze willen verkennen. Dit betekent dat een dashboard niet alleen helpt bij het verwerken van grote hoeveelheden data, maar ook bij het leveren van gepersonaliseerde inzichten. In de volgende secties zullen we dieper ingaan op deze voordelen en hoe een dashboard kan helpen om actiegerichte beslissingen te nemen.

De voordelen van dashboarding voor dataverwerking

Dashboarding biedt een scala aan voordelen voor dataverwerking die organisaties in staat stellen om optimaal gebruik te maken van hun gegevens. Hier hebben we de belangrijkste voordelen uitgewerkt

  1. Visuele Heldere Weergave: Dashboarding maakt complexe gegevens begrijpelijk door middel van duidelijke grafieken en visuele representaties, waardoor snelle inzichten mogelijk worden.
  2. Centrale Gegevensbron: Het stelt gebruikers in staat om gegevens uit diverse databronnen samen te voegen, waardoor ze gegevens makkelijk kunnen combineren.
  3. Efficiënte Besluitvorming: Dashboarding helpt besluitvorming te versnellen door relevante informatie snel toegankelijk te maken, wat kan resulteren in efficiëntere bedrijfsprocessen.
  4. Real-time Updates: Gegevens worden dagelijks automatisch bijgewerkt, waardoor gebruikers altijd toegang hebben tot de meest actuele informatie, essentieel in een snel veranderende zakelijke omgeving. Dat alles zonder dat ze zelf extra actie moeten ondernemen om de nieuwe data te krijgen.
  5. Verbeterde Samenwerking: Het maakt gegevensdeling binnen organisaties een stuk makkelijker, waardoor teams effectiever kunnen samenwerken bij het analyseren en interpreteren van gegevens.

Een dashboard is dus een super krachtige tool om KPI’s en bedrijfsprocessen overzichtelijk te maken. Het maakt het daarbij een stuk eenvoudiger om daarop te sturen en daardoor beter data gestuurde beslissingen te maken om uiteindelijk betere bedrijfsresultaten te behalen.

Verschillende soorten dashboards

Dashboards zijn krachtige instrumenten geworden voor het begrijpen en communiceren van complexe informatie. Verschillende soorten dashboards bieden unieke functionaliteiten om aan diverse behoeften te voldoen.

Operationele Dashboards

Operationele dashboards zijn gericht op dagelijkse activiteiten en bieden real-time inzichten in lopende processen. Ze zijn vaak visueel, met snel bijgewerkte grafieken en KPI's. Operationele dashboards worden veel gebruikt in sectoren zoals productie, waar continue monitoring essentieel is.

Strategische Dashboards

Strategische dashboards richten zich op langetermijnplanning en besluitvorming. Ze bieden een overzicht van belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's) en trends. Deze dashboards zijn cruciaal voor executives en managementteams om strategische beslissingen te nemen op basis van geconsolideerde gegevens.

Analytische Dashboards

Analytische dashboards gaan een stap verder en bieden diepgaande analyses en dataminingmogelijkheden. Ze stellen gebruikers in staat om complexe patronen en verbanden te ontdekken. Deze dashboards zijn geschikt voor datawetenschappers en analisten die diepgaande inzichten willen verkrijgen.

Tactische Dashboards

Tactische dashboards vullen het gat tussen operationeel en strategisch. Ze richten zich op specifieke taken of projecten, waardoor teams hun voortgang kunnen volgen en snel kunnen inspelen op veranderingen. Deze dashboards zijn populair in projectmanagement en flexibele werkomgevingen.

Mobiele Dashboards

Met de opkomst van mobiele technologieën zijn mobiele dashboards steeds belangrijker geworden. Deze dashboards bieden toegang tot kritieke gegevens op elk moment en vanaf elke locatie, waardoor besluitvormers onderweg toegang hebben tot belangrijke informatie.

Financiële Dashboards

Financiële dashboards concentreren zich specifiek op financiële gegevens, inclusief inkomsten, uitgaven, winst- en verliesoverzichten en andere financiële metrics. Deze dashboards ondersteunen financiële analisten en managers bij het nauwkeurig bewaken van de financiële gezondheid van een organisatie.

De keuze voor een specifiek type dashboard hangt af van de specifieke doelen en vereisten van een organisatie. Elk type dashboard heeft zijn eigen unieke kenmerken en toepassingsgebieden, waardoor ze veelzijdige instrumenten zijn voor datavisualisatie en besluitvorming.

Voor welke organisaties kan een dashboard van toegevoegde waarde zijn

Dashboards kunnen voor alle organisaties van onschatbare waarde zijn. Alle bedrijven kunnen profiteren van een KPI dashboard of een financieel dashboard. In deze dashboards kunnen ze bijhouden hoe het bedrijf en voor staat en waar er dingen verbeterd moeten worden. Daarbij is het helemaal ideaal als bedrijven verschillende databronnen hebben. In een dashboard kunnen namelijk al deze databronnen samengevoegd worden tot een duidelijk rapportage.

Maar ook non-profitorganisaties of overheidsinstanties kunnen profiteren van een dashboard. Elke organisatie of instantie heeft immers ook data. Het kan ook voor hen van ongekende waarde zijn om alle data in één overzichtelijk rapportage of dashboard te hebben.

Welke BI tool gebruiken voor dashboarding?

Er zijn verschillende tools waaruit gekozen kan worden om een dashboard te maken. Het kiezen van de juiste tool om een dashboard te maken is daarom ook erg belangrijk.

Een bekende keuze voor het maken van dashboard is Microsoft Power BI. Dit is dan ook de tool die wij gebruiken om dashboards op te stellen. Het is namelijk een gebruiksvriendelijke optie en werkt ook goed samen met andere Microsoft producten. Andere optie zijn Tableau, Qlikview en Qliksense. Daarvan heeft ook elke tool weer zijn voor-en nadelen.

Dashboard laten ontwikkelen?

Als je geïnteresseerd bent naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf, om een dashboard te laten ontwikkelen, kan je contact met ons opnemen. Dan kunnen we samen kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Bekijk de Taps

Bekijk alle Taps
Geen Taps gevonden.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?

Door op "Accepteren" te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en bij te dragen aan onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.