Leestijd 0 minuten

Wat is Business Intelligence? Krijg meer inzicht in je data

Wat is Business Intelligence? Krijg meer inzicht in je data

Business Intelligence is het verzamelen en analyseren van data binnen de bedrijfsvoering. Het kan daarbij grote hoeveelheden data omzetten in bruikbare informatie. Business Intelligence is niet zozeer een specifiek “iets”, maar meer een overkoepelende term voor het verzamelen, beschikbaar stellen en analyseren van data.

Volg ons op:
Wat is Business Intelligence? Krijg meer inzicht in je data

Waarom Business Intelligence oplossingen?

Business Intelligence helpt mensen betere besluiten te nemen door de beschikbare data visueel weer te geven in de vorm van een business intelligence dashboard, ingericht aan de hand van de bedrijfsbehoefte. Het biedt inzichten in de prestaties van het bedrijf zodat er actief gemonitord en gestuurd kan worden.

Het helpt trends in de branche te ontdekken om verkoopomzet of winst te verhogen. Op het moment dat dit op een juiste manier wordt ingezet helpt het bij het inzichtelijk maken van doelstellingen en prestaties van bijvoorbeeld partners. Nagenoeg ieder aspect van een bedrijf kan inzichtelijk worden gemaakt aan de hand van Business Intelligence.

De digitale transformatie heeft een enorme groei aan informatie gecreëerd en is nog steeds groeiende. Data wordt overal gecreëerd en is diep verweven binnen organisaties, groot en klein. De verwachting is dat iedereen toegang en inzicht moet hebben tot deze data om dagelijkse besluiten op te baseren en zicht te hebben op mogelijkheden voor nieuwe kansen.

De voordelen van Business Intelligence

Een Business Intelligence tool maakt het beschikbaar stellen van data, het toevoegen van nieuwe bronnen en het genereren van dashboards en rapporten eenvoudig. Dit zorgt in korte termijn voor de benodigde inzichten en voordelen voor je organisatie. We gaan ook nog even dieper in op andere voordelen die Business Intelligence brengt:

Een Business Intelligence tool maakt het beschikbaar stellen van data, het toevoegen van nieuwe bronnen en het genereren van dashboards en rapporten eenvoudig. Dit zorgt in korte termijn voor de benodigde inzichten en voordelen voor je organisatie.

1. Tijdsbesparing

Binnen organisaties wordt veel tijd besteedt aan het maken van diverse, vaak handmatig opgeleverde rapportages. Deze worden vaak wekelijks rond gestuurd binnen de organisatie. Door tijdsdruk worden veel rapporten niet of nauwelijks bekeken. Waarbij opkomende dagelijkse vragen vaak niet direct te beantwoorden zijn aan de hand van deze statische rapporten. Dit kost veel tijd en geld en leidt uiteindelijk niet tot het gewenste resultaat. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je onderneming.

Aan de hand van een Business Intelligence tool kan er real time inzicht gegenereerd worden in alle databronnen. Via deze tool kan dit interactief beschikbaar gesteld worden aan alle medewerkers die zelfstandig aan de slag kunnen met zijn of haar data vraagstukken. Op het moment dat het hen uitkomt.

2. Lagere kosten, verhoging van marge en hogere winsten

Snel inzicht in de belangrijkste bedrijfsprocessen en KPI’s. Met een paar klikken heb je een totaal overzicht van bijvoorbeeld de verkoopcijfers uitgesplitst per periode, klanten en producten. Vanuit het grote overzicht herken je direct bijzonderheden zoals een proces waarin de kosten te hoog zijn. Door middel van drilldown functionaliteiten is direct op detail niveau inzichtelijk wat de oorzaken zijn en welke acties er nodig zijn. Op deze manier kun je snel sturen op de processen, wat kan leiden tot lagere kosten en hogere winsten.

3. Handmatige en statische rapporten niet langer nodig

Door het implementeren van een Business Intelligence tool verlaagt dit de noodzaak voor wekelijkse statische rapporten naar een minimaal niveau. Het beschikbaar stellen van deze statische rapporten, vanuit meerdere databronnen, kost veel tijd. Met een Business Intelligence oplossing worden alle databronnen visueel weergegeven in één of meerdere dashboards die altijd up-to-date en beschikbaar zijn voor iedereen. Dit zorgt ervoor dat de handmatige en statische rapporten, die nu beschikbaar worden gesteld via exports vanuit verschillende systemen, van minimaal belang worden.

4. Altijd voor iedereen en overal toegankelijk

In tegenstelling tot de huidige rapportages en overzichten, waar slechts een aantal mensen betrokken zijn bij het creëren van inzicht, biedt een Business Intelligence tool iedereen toegang tot de voor hun benodigde inzichten. Werkgroepen, afdelingen en complete business units krijgen toegang tot alle benodigde data op het door hen gebruikte device om zo betere beslissingen te nemen.

5. Single Source of Truth

Datakwaliteit is cruciaal voor het nemen van beslissingen aan de hand van data. Het beschikbaar stellen van één omgeving waarin alle databronnen samen komen en beschikbaar worden gesteld voor iedereen betekent het einde van meerdere waarheden. Er wordt dus een single source of truth gecreëerd.

Verschillende Business Intelligence tools

Het is essentieel om toegang te hebben tot de juiste tools en technologieën om gegevens om te zetten in waardevolle inzichten. Zo zijn er ook verschillende Business Intelligence tools beschikbaar om organisaties te helpen bij het begrijpen en benutten van hun gegevens. De drie meeste bekende BI-tools zijn: Microsoft Power BI, Tableau, Qlikview. Deze krachtige tools hebben elk kun eigen unieke kenmerken en benaderingen en deze zullen we hieronder even kort bespreken.

Microsoft Power BI

Power BI is een populaire BI-tool die bedrijven helpt om gegevens te visualiseren en inzichten te verkrijgen. Met een gebruiksvriendelijke interface kunnen gebruikers snel rapporten en dashboards maken. De tool integreert naadloos met andere Microsoft-producten en ondersteunt aansluiting op verschillende gegevensbronnen.

Tableau

Tableau staat bekend om zijn krachtige datavisualisatie mogelijkheden. Het stelt gebruikers in staat om complexe gegevens op een eenvoudige manier te begrijpen. Met slechts een paar klikken kunnen zakelijke gebruikers dynamische dashboards maken en inzichten halen uit hun gegevens.

QlikView

QlikView onderscheidt zich door zijn associatieve datamodellering, waarmee gebruikers relaties en verbanden tussen gegevens gemakkelijk kunnen ontdekken. Het maakt gebruik van in-memory technologie om snelle en interactieve rapporten te leveren. Dit maakt het een goede keuze voor organisaties die diepgaande analyses willen uitvoeren.

In dit uitgebreide artikel over de verschillende bi-tools gaan we nog dieper in op de verschillende tools.

Een Business Intelligence dashboard met behulp van ETL

De motor achter een krachtig Business Intelligence (BI) dashboard is de gestroomlijnde gegevensverwerking met behulp van ETL. ETL, wat staat voor: Extract, Transform, Load, vormt de ruggengraat van de gegevensvoorbereiding in de BI-wereld. Via de volgende 3 stappen kan er dan een business intelligence dashboard gerealiseerd worden:

  1. Gegevens verzamelen en transformeren: Het eerste essentiële element bij het bouwen van een Business Intelligence (BI) dashboard is het verzamelen en transformeren van gegevens. Bij de extractie worden gegevens uit verschillende bronnen gehaald, zoals databases, spreadsheets en applicaties. Vervolgens worden deze gegevens getransformeerd door ze schoon te maken, te structureren en te standaardiseren, zodat ze geschikt zijn voor analyse. Hierdoor kunnen verschillende databronnen als het ware met elkaar praten.
  2. Het laden van gegevens in de BI-tool: Na de transformatie worden de gegevens opgeslagen in een datawarehouse en geladen in de BI-tool, waar ze beschikbaar zijn voor analyse en rapportage. Populaire BI-tools zoals Microsoft Power BI, Tableau en QlikView bieden intuïtieve interfaces voor het verbinden met gegevensbronnen en het opzetten van datamodellen. Deze stappen zorgen ervoor dat de gegevens actueel en gemakkelijk toegankelijk zijn voor gebruikers.
  3. Dashboard ontwerpen en visualiseren: Met de gegevens in de BI-tool kunnen gebruikers dashboards maken. Deze dashboards bevatten visuele elementen zoals grafieken, tabellen en diagrammen om gegevens inzichtelijk te maken. Door eenvoudig te slepen en neer te zetten, kunnen gebruikers hun eigen aangepaste dashboards maken en real-time inzichten verkrijgen. Dit stelt organisaties in staat om datagestuurde beslissingen te nemen op basis van actuele gegevens, wat essentieel is in de snel veranderende zakelijke omgeving. Het gebruik van ETL-processen in combinatie met BI-tools maakt het dus mogelijk om gegevens effectief te beheren en te benutten voor betere zakelijke resultaten.
Werking van Business Intelligence

Starten met Business Intelligence?

De beslissing om met Business Intelligence (BI) te starten wordt beïnvloed door verschillende overwegingen. BI benadrukt het belang van datakwaliteit, optimaliseert rapportages en vermindert kosten met toegankelijke oplossingen zoals Microsoft's Power BI. Het zelf opzetten van een datawarehouse kan complex zijn zonder de juiste expertise. Zelfs als je denkt dat je alles al weet, biedt BI een 360-graden beeld van je bedrijf, wat kansen biedt voor voortdurende verbetering en groei.

Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf met BI? Wij zijn gespecialiseerd in het hele proces van het ontsluiten van data tot het ontwerpen van een Power BI dashboard. Dus als je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf/ organisatie, kan je via onderstaande knop vrijblijvend contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Bekijk de genoemde Taps

Bekijk alle Taps
Geen Taps gevonden.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?

Door op "Accepteren" te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en bij te dragen aan onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.