Contact
Portal login
Backdrop

Data, data, data. Wanneer je praat over digitalisering en software, gaat het al snel over data. Logisch, want hoe meer software we gebruiken, hoe meer data we dat onze beschikking hebben. Tegenwoordig heb je als kweker een berg aan data wanneer je met ERP software werkt. LinkThings helpt je om van die data snel inzichtelijke en bruikbare informatie te maken waar je op kan sturen.

We spreken veel kwekers, en ze willen graag van start met het automatiseren van data. Maar starten blijkt lastig. Dat heeft twee belangrijke redenen:

  1. Ze vinden het een lastig onderwerp om zelf mee aan de slag te gaan;
  2. Het blijkt uitdagend te zijn om de gegevens uit hun softwarepakketten te vertalen naar praktisch bruikbare informatie.

Natuurlijk hebben deze kwekerijen allemaal eigen lijsten of rapporten waarin ze kpi’s samenvatten, maar dit is voor de partijen waar wij langsgaan in 99% van de gevallen handmatig werk. Dit wordt vaak in Excel gedaan en dit kan goede inzichten geven.

Alleen hierdoor duurt het maken van een rapportage vrij lang, en is het maar 1 persoon toevertrouwd. Terwijl het idee van data juist is dat je actuele informatie hebt op het moment dat je het nodig hebt! Daarbij helpt het als iedereen in het bedrijf de data die ze nodig hebben eenvoudig in kunnen zien.

Datavisualisatie voor kwekers

Beter begrijpen wat er in je kernproces op de kwekerij gebeurt

Eigenlijk is elke kweker die we spreken op zoek naar hetzelfde: een dashboard met informatie over hun kernprocessen, waar alle data van hun kwekerij samenkomt. Dit zodat ze begrijpen wat er gebeurt en waarom, zodat ze daarop bij kunnen sturen. 

Je krijgt betere begrip voor vragen zoals: Bestellen de klanten nog wel iedere week? Hoe staat het met de omzet? Hoe staat het met de prijsvorming. Boven op deze operationele informatie, wil je als kweker ook de cijfers van locaties en klok/direct kunnen vergelijken. Hoe presteren ze, zitten daar verbanden tussen? Zijn er bij die ene locatie bijvoorbeeld meer uren nodig dan bij een ander?

Datagestuurd werken is ook jouw toekomst

Datagestuurd werken is de toekomst, ook voor kwekerijen. Marges worden kleiner, dus moet je meer optimaliseren en slimmer gaan werken. Je wilt alles uit je bedrijfsvoering en mensen halen wat erin zit. Dat gaat niet als maar 80%  van de informatie waarop jij beslissingen bepaalt, klopt.

Het helpt daarbij ook niet mee als collega’s of externe bureaus en boekhoudkantoren vervolgens uren bezig zijn om cijfers uit je verschillende systemen in een Excel samen te vatten, zodat jij kunt zien hoe je bedrijf ervoor staat.

Zeker als je groeit, kun je als directie niet meer alles weten en zien. Cijfers en lijsten helpen je om te laten zien waar je operatie op rolletjes loopt, en waar een beetje smeerolie op zijn plaats is. Daarvoor moet je compleet inzicht hebben in je eigen cijfers en operatie en daar 100% op kunnen vertrouwen. En de cijfers uit verschillende systemen combineren in één visueel overzicht: een dashboard.

Bekijk hieronder een voorbeeld dashboard van SDF:

Alle informatie over je kwekerij in één visueel overzicht

Een dashboard laat je één oogopslag zien hoe je organisatie ervoor staat. Het laat zien hoe je op dit moment presteert, en hoe dat anders is dan vorige week, vorige maand of zelfs vijf jaar geleden. Je ziet onmiddellijk welke aspecten volgens plan verlopen en welke aandacht behoeven.

Dit bespaart je een hoop handmatig werk en tijd. Daarbij geeft het je real-time informatie over hoe je bedrijf ervoor staat, en laat je vergelijkingen maken tussen periodes, klanten of medewerkers. Zo kan je beter begrijpen waarom je organisatie presteert zoals je het doet. En kun je vooruitkijken naar wat gaat komen op basis van gegevens, in plaats van onderbuikgevoel. 

Hoe je met kleine stapjes vooruit kan als planten of bloemenkweker

Het mooie van data is dat je klein kunt starten. Zelfs kleine stappen dragen bij aan het optimaliseren van je processen, zodat je slimmer gaat werken. Begin met de fundamenten en bouw van daaruit verder. Zo kun je op een toegankelijke manier observeren wat er gebeurt. Wil jij weten hoe je aan de slag gaat met data in jouw kwekerij? Neem dan hieronder contact!

Verder lezen